• Головна
  • Енергетика
  • Інвестиції в енергетичний перехід занадто зосереджені на кількох технологіях — IRENA

Інвестиції в енергетичний перехід занадто зосереджені на кількох технологіях — IRENA

Інвестиції в енергетичний перехід занадто зосереджені на кількох технологіях — IRENA

Більшість інвестицій були спрямовані на сонячну фотоелектричну та вітрову енергію

Інвестиції в енергетичний перехід зараз надто зосереджені на небагатьох технологіях і країнах, повідомляє Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії (IRENA) у своєму прогнозі на 2023 рік.

Про це пише видання Reuters.

У новій оцінці зусиль, спрямованих на досягнення ключової цілі Паризької угоди щодо обмеження глобального потепління до 1,5 градусів за Цельсієм, агентство заявило, що перехід на енергетику наразі «збивається з плану». Воно закликає до більших і більш диверсифікованих інвестицій як з боку держав, так і приватних інвесторів.

Ця рекомендація може виявитися суперечливою серед прихильників енергетичного переходу, оскільки екологічні організації зазвичай просять уряди зосередити доступне фінансування на кількох технологіях, які наразі вважаються більш перспективними.

Статистика IRENA допомагає урядам розробляти сценарії фінансування, необхідного для досягнення цілей глобального переходу. Інвестиції у відновлювані джерела енергії досягли 500 мільярдів доларів у 2022 році, повідомляє IRENA, додаючи, що це приблизно одна третина середніх інвестицій, необхідних щороку для виконання Паризької угоди.

Крім того, більшість інвестицій були спрямовані на сонячну фотоелектричну та вітрову енергію, причому 95% минулого року були спрямовані на ці технології.

«Більші обсяги фінансування повинні спрямовуватися на інші технології переходу на енергетику, такі як біопаливо, гідроенергетика та геотермальна енергія, а також на інші сектори, такі як опалення та транспорт», — заявили в IRENA. IRENA зазначила, що близько 75% світових інвестицій у відновлювані джерела енергії з 2013 по 2020 рік надійшло від приватного сектору, додавши, що приватний капітал, як правило, спрямовується до технологій і країн із найменшими ризиками. «Терміново потрібне державне фінансування для інвестування в базову енергетичну інфраструктуру в країнах, що розвиваються, а також для стимулювання розгортання менш зрілих технологій», — заявили в агентстві.

IRENA заявила, що минулого року 85% глобальних інвестицій у відновлювані джерела енергії принесли користь менш ніж 50% населення світу.

«Тенденцією, що викликає занепокоєння, є географічна концентрація [поступу енергетичного переходу — ред.], яка залишається обмеженою кількома країнами та регіонами. Ця модель виключила майже половину світового населення, особливо тих, хто живе в країнах із значними потребами в доступі до енергії», — заявили в IRENA.

Нагадаємо, у США вітрова та сонячна енергія вперше виробила більше електроенергії, ніж вугілля.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності