У США вітрова та сонячна енергія вперше виробила більше електроенергії, ніж вугілля

У США вітрова та сонячна енергія вперше виробила більше електроенергії, ніж вугілля

Це перший випадок, коли відновлювана енергетика перевершила вугілля без врахування гідроелектроенергії

За перші п’ять місяців 2023 року енергія вітру та сонця виробила 252 терават-години, у порівнянні з виробленим вугіллям 249 ТВт-год.

Про це пише видання Livescience.

Відповідно до нових федеральних даних, вітрова та сонячна енергія вперше в США виробила більше електроенергії, ніж вугілля. Згідно з даними Управління енергетичної інформації США (EIA), опублікованим E&E News, вітрові та сонячні джерела виробили разом 252 терават-години за перші п’ять місяців 2023 року, у порівнянні з виробленим вугіллям 249 ТВт-год.

Це перший випадок, коли відновлювана енергетика перевершила вугілля без врахування гідроелектроенергії. Ця віха є наслідком тривалого зниження використання вугілля в США, оскільки вугільні підприємства закриваються та замінюються джерелами енергії з відновлюваних джерел енергії та природного газу. На піку свого розвитку у 2007 році на вугілля припадало 49,9% виробництва енергії в США.

«Наші офіційні оцінки з Electric Power Monthly показують, що комбіноване виробництво електроенергії вітром і сонцем перевищило виробництво електроенергії з вугілля в січні, лютому та березні, — сказав E&E News Кріс Хіггінботам, речник EIA. - Наші дані в режимі реального часу, які підлягають перегляду, вказують на те, що ця тенденція збереглася у квітні та травні».

Ця новина з’явилася після короткого відновлення попиту на вугілля минулого року, спричиненого війною в Україні та відновленням економіки після пандемії — обидва ці фактори призвели до стрімкого зростання цін на природний газ. Проте з того часу м’яка зима, збільшення видобутку природного газу та уповільнення світового економічного зростання призвели до зниження цін на газ і подальшого попиту на вугілля, за даними Світового банку.

З початку 2022 року США закрили близько 14 гігаватів своїх вугільних потужностей — приблизно 7% свого вугільного парку. З квітня 2022 року викиди викопного палива в США скоротилися на 5,6%, згідно з даними моніторингу викидів Carbon Monitor. Ця зміна відображає зміщення фокуса енергетичної політики США в бік більш нейтральних вуглецевих джерел енергії, що призвело до закриття багатьох вугільних заводів по всій країні.

«Ми очікуємо, що цього року Сполучені Штати вироблятимуть менше електроенергії з вугілля, ніж будь-який інший рік цього століття», — сказав у травневому прогнозі Джо ДеКароліс, адміністратор EIA.

«Оскільки постачальники електроенергії виробляють більше електроенергії з відновлюваних джерел, ми бачимо зниження електроенергії, виробленої з вугілля, протягом наступних півтора року», - йдеться у повідомленні.

Проте викопне паливо все ще домінує у виробництві електроенергії в США. Природний газ як і раніше залишається найбільшим джерелом енергії в країні, на нього припадає близько 39% електроенергії США у 2022 році. Очікується, що в цьому році він знизиться до 38% і у 2024 році – до 37%.

Нагадаємо, в Україні підвищили граничні ціни на електроенергію для бізнесу. Нагадаємо, Кабінет Міністрів України ухвалив підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 червня 2023 року. Це вимушене зростання є наслідком рекетних атак росіян на енергетичну інфраструктуру України. Сьогодні вартість однієї кіловат-години становить 2,64 грн. Наразі це єдиний тариф, який діє для населення. Про те, як діє нічний тариф та як заощадити на електроенергії, читайте за посиланням.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності