• Головна
  • Війна
  • Зеленський заявив, що не бачить потребу в мобілізації пів мільйона українців

Зеленський заявив, що не бачить потребу в мобілізації пів мільйона українців

Фото: Channel 4 News

Президент України назвав законопроєкт про мобілізацію “питанням справедливості”

Президент України Володимир Зеленський назвав законопроєкт про мобілізацію “питанням справедливості”, однак зазначив, що наразі не бачить потребу мобілізовувати пів мільйона українців. Про це він сказав в інтерв'ю британському телеканалу Channel 4 News від 21 січня.

За словами президента, є декілька причин не мобілізовувати таку велику кількість осіб: “Я особисто поки що не бачу потреби мобілізувати пів мільйона людей. Не тому, що мені зараз хочеться відповісти, комусь сподобатися. Просто це не тільки життя, життя — це номер один, а друга історія — це є відповідні дії і відповідні операції. Я не побачив сьогодні достатньо зрозумілих деталей, щоб сказати: пів мільйона треба мобілізувати. А третє це гроші. І як би хто не ставився, всі ці фінанси не походять від партнерів — усе це дає український бюджет”, — наголосив Зеленський.

Водночас голова держави зазначив, що за умови нестачі людей на полі бою, держава зобов'язана дати військовим інструмент у вигляді мобілізації. Однак до цього мобілізовані мають отримати військовий вишкіл, достатнє забезпечення та визначений термін служби.

“Тому закон про мобілізацію потрібен — розумний і справедливий. Тобто для військових це потрібно. Не можна сказати, що їм вистачить армії, це нечесно і несправедливо. Вся історія про мобілізацію — це питання справедливості. Комусь справедливо відпочити. Несправедливо обходити, коли хтось за тебе гине. Справедливо, що людина повинна знати, куди вона йде, і на скільки”, — пояснив Зеленський.

Також президент сказав, що мобілізація, імовірно, буде меншою, ніж 500 тис. людей, про які йдеться у проєкті закону. Зеленський додав, що хоча запит на пів мільйона мобілізованих до лав ЗСУ є, однак “потрібно усе рахувати дуже правильно”.

Нагадаємо, увечері 25 грудня Уряд подав до Верховної Ради законопроєкт про посилення мобілізації та обмеження прав ухилянтів. Законопроєкт викликав резонанс у суспільстві, а уповноважений Верховної Ради з прав людини знайшов у ньому норми, які суперечать Конституції. Наприклад, про заборону на операції з нерухомістю, керування особистим транспортом, використання грошей, для тих, хто ухиляється від мобілізації. Пізніше Уряд офіційно відкликав законопроєкт про мобілізацію. Міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що його команда вже підготувала нову редакцію законопроєкту, яку внесуть на погодження Уряду найближчим часом.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності