• Головна
  • Україна
  • Народні депутати відкликали з розгляду законопроєкт про мобілізацію

Народні депутати відкликали з розгляду законопроєкт про мобілізацію

Народні депутати відкликали з розгляду законопроєкт про мобілізацію

Документ повернули уряду на доопрацювання

Народні депутати домовилися відкликати з розгляду резонансний законопроєкт про мобілізацію, який уряд подав до парламенту ввечері 25 грудня. Як повідомив у четвер, 11 січня, лідер фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія, законопроєкт повернули ініціатору, тобто уряду. Тепер уряд має змінити найскандальніші норми з урахуванням зауважень. А потім знову внести документ в парламент.

За його словами, у парламенті пройшла закрита нарада з військовим командуванням і відбулося засідання Погоджувальної ради в закритому режимі. На цих зустрічах були присутні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генерального штабу Сергій Шаптала, міністр оборони Рустем Умєров, керівництво Верховної Ради, голови фракцій та комітетів.

«Було багато дискусій. Ми розуміємо запит військового командування і готові йти назустріч. Але не всі норми можуть бути підтримані. Якісь положення прямо порушують права людини, якісь не є оптимально сформульовані. Про це відкрито сказали військовому командуванню. Але всі політсили зрозуміли і підтримують необхідність мобілізації», — заявив Арахамія.

За його словами, за результатами наради народні депутати повертають законопроєкт ініціатору, тобто уряду. Одночасно з цим, депутати передали уряду свої пропозиції, напрацьовані на комітеті та у робочих групах.

Пізніше Уряд офіційно відкликав законопроєкт про мобілізацію. Наразі цей документ зняли з розгляду. Міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що його команда вже підготувала нову редакцію законопроєкту, її внесуть на погодження Уряду найближчим часом.

Нагадаємо, що увечері 25 грудня уряд подав до Верховної Ради законопроєкт про посилення мобілізації, який, зокрема, передбачав низку обмежень для ухилянтів. Детальний огляд документа можна прочитати у нашому матеріалі. Законопроєкт викликав резонанс у суспільстві, а уповноважений Верховної Ради з прав людини знайшов у ньому норми, які суперечать Конституції. Наприклад, про заборону на операції з нерухомістю, керування особистим транспортом, використання грошей. Ці заборони мали бути запроваджені для тих, хто ухиляється від мобілізації. Лубінець наголосив, що це пряма норма Конституції — людина не може бути обмежена у своїх правах.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності