• Головна
  • Війна
  • Залужний пояснив потребу мобілізувати до 500 тис. українців

Залужний пояснив потребу мобілізувати до 500 тис. українців

Фото: УП

Головнокомандувач заявив, що військове командування не подавало конкретних цифр до уряду чи парламенту, але пояснив, звідки взялося таке число

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначив, що військове командування України на постійній основі формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс. Про це він сказав в ефірі телемарафону «Єдині Новини», відповідаючи на запитання ведучої про те, звідки з’явилося число 500 тис. у мобілізаційному запиті Генштабу.

Залужний наголосив, що військове командування «якимось окремим форматом, окремим заходом безпосередньо на Кабмін чи Раду» не робило запитів «на якісь там цифри».

«Ми здійснюємо свої повноваження відповідно до того функціоналу, якими наділені. Що стосується цієї цифри: ми її сформували, відповідно формували і на наступний рік. Вона враховує покриття поточного некомплекту, який виник, формування нових військових частин та прогнозування наших втрат, які можемо понести протягом наступного року. Озвучувати цю цифру і яка цифра стосується того чи іншого розділу цих показників я не можу, це військова таємниця», — сказав Залужний.

Водночас генерал підтвердив, що ЗСУ працювали із суб’єктом законодавчої ініціативи – Міністерством оборони, а вже МОУ, за словами Залужного, ймовірно, подавало законопроєкт щодо вдосконалення мобілізації до Кабінету міністрів.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський під час підсумкової пресконференції заявив, що Генштаб та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пропонували для контрнаступальних дій мобілізувати до 400-500 тисяч людей. Зеленський, своєю чергою, заявив, що для цього йому потрібні додаткові аргументи.

Також Залужний прокоментував норму в урядовому законопроєкті про мобілізацію, яка дозволяє мобілізувати людей з третьою групою інвалідності. За словами головнокомандувача, придатність чи непридатність до військової служби визначає ВЛК, а не група інвалідності.

«У новому законопроєкті запропоновано, щоб залишилися два поняття — придатність чи непридатність до військової служби, й позбутися такого поняття як «обмежено придатний». Коли ми це визначимо, тоді ми зрозуміємо, чи є сенс далі оперувати поняттями «інвалід другої/третьої групи»», — сказав головнокомандувач ЗСУ й додав, що військове командування хоче, щоб військо поповнювали люди, які можуть фізично воювати.

«Кого буде призивати держава — не моя компетенція. Мені потрібні люди, боєприпаси та зброя, щоб продовжувати ведення бойових дій», — резюмував він.

Нагадаємо, пізно ввечері 25 грудня уряд зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про посилення мобілізації та обмеження прав ухилянтів. Також уряд пропонує збільшити штрафи для ухилянтів удесятеро.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності