• Головна
  • Україна
  • Генштаб запропонував Зеленському мобілізувати ще 500 тис. українців: президент відмовив

Генштаб запропонував Зеленському мобілізувати ще 500 тис. українців: президент відмовив

Володимир Зеленський дав підсумкову пресконференцію, скриншот з трансляції

Президент заявив, що чекає аргументів — для чого потрібна така кількість людей

Генеральний штаб Збройних сил України запропонував президентові Володимиру Зеленському мобілізувати ще 450-500 тисяч людей, однак президент наразі чекає обґрунтування такої кількості. Про це він сказав на підсумковій пресконференції увечері у вівторок, 19 грудня.

За його словами, відповідна пропозиція від військових надійшла на засіданні Ставки верховного головнокомандувача.

«Це питання (мобілізації — ред.) наших військових, главкома, Генштабу. Вони звернулися на рівні нашої Ставки щодо питання мобілізації. Питання дуже чутливе, я вважаю. Вони звернулися щодо захисту нашої держави і потенційних контрнаступальних дій. Вони запропонували мобілізувати додаткових 450-500 тисяч людей. Це дуже серйозна цифра. Я сказав, що мені потрібно більше аргументів», — зазначив Зеленський і додав, що на таку кількість мобілізованих потрібно ще додатково 500 млрд грн.

Також Зеленський сказав, що чекає на повний та комплексний мобілізаційний закон від Генштабу та Міноборони, де мають бути враховані демобілізація, питання відпусток, переведень та цифровізація мобілізації.

«Щодо людей мені треба конкретика, бо що буде з мільйонною армією України — дуже потужною, я вважаю — що буде з тими хлопцями, що щодня там (на фронті), принаймні, що з тими, що 2 роки захищають нашу державу? У нас є питання ротаційні, є питання відпусток, тобто це повинен бути комплексний план і в цьому мобілізаційному законі ви повинні надати відповіді мені і суспільству передусім», — наголосив президент.

Зеленський повідомив, що військові почали працювати над цим планом, але він поки що не побачив там демобілізації, хоча вважає її питанням номер один.

«Якщо ми говоримо про додаткові мобілізаційні сили, ми повинні знайти варіант для демобілізації. І це повинно бути виконано предметно, з конкретикою, і з великою повагою до воїнів. Там повинні бути відрядження, питання відпусток, різні можливості переходу з одного місця на інше» — наголосив він.

Зеленський додав, що всі запити армії повинні відповідати сучасним викликам. За його словами, військове керівництво попросило долучити до мобілізації Міністерство цифрової трансформації.

Пізніше президент також сказав, що для утримання одного військового потрібно мати шість платників податків. «Хотів би трішки захистити цивільних. Коли ти розумієш, який фінансовий вклад потрібен для підтримки наших воїнів. Ми повинні з вами розуміти, що зарплату їм платять наші люди, наше населення, люди, які сплачують податки. Коли ми говоримо про ту чи іншу мобілізацію, ми повинні знати, що один воїн – це шість людей в цивільному житті, які сплачують податки. І тому візьміть 500 тисяч людей, помножте на 6 і зрозумійте, як мені уряду, мені, всім нам знайти плюс 3 млн платників податків з січня», — сказав він.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності