• Головна
  • Війна
  • Поліція відкрила майже 9 тис. кримінальних проваджень за ухилення від мобілізації

Поліція відкрила майже 9 тис. кримінальних проваджень за ухилення від мобілізації

Фото умовне

Близько 2 600 таких справ передали до суду

Національна поліція відкрила майже 9 тисяч кримінальних проваджень на чоловіків за ухилення від мобілізації. Близько 2 600 справ вже передали до суду, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, у четвер, 4 січня.

В ефірі телемарафону Клименко озвучив кількість кримінальних справ, які відкрили на військовозобов’язаних чоловіків та пояснив алгоритм винесення покарання за ухилення від мобілізації.

“Початково протокол про адміністративне правопорушення складає працівник ТЦК. Потім, якщо ухилянт починає змінювати місце проживання, ухиляється від мобілізації у ЗСУ, тоді ТЦК повідомляє про це органи Національної поліції. Поліція в рамках кримінального провадження вже розслідує такі факти”, — розповів Клименко.

Провадження відкривають за статтею 336 Кримінального кодексу України. У ній ідеться про відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, чи на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Нагадаємо, 4 січня профільний комітет Верховної Ради розпочав розгляд нового законопроєкту про мобілізацію. Раніше Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець знайшов у законопроєкті норми, які суперечать Конституції. Зокрема в тексті документа йшлося про низку обмежень, передбачених у законопроєкті щодо осіб, які ухиляються від мобілізації.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності