• Головна
  • Війна
  • Ініціювання ДНК-експертизи для пошуку загиблих на війні: куди звертатись та який алгоритм дій

Ініціювання ДНК-експертизи для пошуку загиблих на війні: куди звертатись та який алгоритм дій

військові, зброя, дорога, земля

Ініціювати експертизу для пошуку загиблих за власним бажанням неможливо

В Україні щодня збільшується кількість людей, які вважаються зниклими безвісти. Щоб дізнатися, чи не стали вони жертвами цієї війни, можна зробити ДНК-експертизу.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

Ініціювати експертизу для пошуку загиблих за власним бажанням неможливо. Для цього потрібно звернутися за місцем свого проживання до відділу поліції з заявою про зникнення або пошук кровних родичів. Тоді слідчий внесе постанову про відбір зразків біоматеріалу та призначення експертизи для виділення ДНК-профілю.

Зразки біоматеріалу можуть відібрати безпосередньо у відділеннях судово-медичної лабораторії або за дорученням суду. Їх можуть відібрати тільки у кровних родичів:

  • батьків зниклої людини;
  • дітей зниклої людини.

Зазначається, що у померлих зразки відбирають судово-медичні експерти. Вони передають їх для опрацювання до науково-дослідного центру МВС. Там виділяють ДНК-профіль, і зразкам присвоюють унікальний ідентифікатор.

Натомість порівняння ДНК-профілів постраждалого та родичів проводять в автоматичному режимі. У разі виявлення збігів про це інформують орган, який призначив експертизу та проводить досудове розслідування. Після це інформують родичів загиблої людини.

Додамо, у Нацполіції працює спеціальна гаряча лінія для пошуку безвісти зниклих; людей, які могли загинути під час бойових дій; а також повідомлень про місце смерті та поховання громадян: 0 800 212 151.

Нагадаємо, на Львівщині запрацював Консультаційний центр Омбудсмена з прав людини. Він розташовується в будівлі Львівській обласної військової адміністрації. У центр можна звернутись щодо пошуку зниклих безвісти дітей, повернення дітей, яких примусово вивезли на територію росії чи Білорусі, повернення дітей, яких під час воєнного стану вивіз один із батьків, а також щодо соціальних і юридичних питань.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності