Міноборони представило новий алгоритм рекрутингу до ЗСУ

Українські військові. Фото Генштабу

Міноборони детально розповіло про всі етапи рекрутингу до ЗСУ

Міністерство оборони України представило новий алгоритм рекрутингу до лав Збройних сил України. Його мета — замінити застарілі підходи на зрозумілий механізм добровільного долучення до військової служби через центри рекрутингу та онлайн.

Рекрутинг до ЗСУ: що це таке й куди звертатись

Як повідомила пресслужба Міноборони, кандидат зможе обрати вакантну посаду та відповідну військову частину, якщо звернеться до центру рекрутингу на базі:

  • ЦНАП;
  • онлайн-платформ;
  • сайтів військових частин;
  • рекрутингових центрів окремих військових частин або ТЦК і СП.

Далі — співбесіда з військовою частиною

Після обрання посади самостійно або за допомогою рекрутера відбуваються комунікації з представниками обраної військової частини. Кандидат проходитиме співбесіду, перевірку фізичної підготовки та психолого-діагностичне тестування. Після проходження перевірок та погодження кандидат отримує від представників військової частини рекомендаційний лист. У ньому буде зазначено, чи входить військова частина до переліку пріоритетного комплектування (формується та оновлюється Генеральним штабом ЗСУ).

У разі наявності військової частини у списках пріоритетного комплектування його рекомендаційний лист стає обов’язковим до врахування при подальшому оформленні людини. Якщо частина не входить до переліку пріоритетного комплектування, перед видачею рекомендаційного листа особі, яка має намір укласти контракт, військова частина має погодити залучення саме цього кандидата з вищим командуванням. Тоді рекомендаційний лист буде обов’язковим для подальшого врахування при оформленні такої особи. Наявність військової частини у списку пріоритетного комплектування можна з’ясувати у центрах рекрутингу, рекрутерів та ТЦК СП.

Оформлення у ТЦК та СП

Кандидат (як по мобілізації, так і на контракт) має відвідати ТЦК та СП для:

  • уточнення облікових даних;
  • проходження ВЛК;
  • проходження відбору та формування особової справи.

Якщо ж у процесі відбору визначається невідповідність кандидата обраній посаді, йому пріоритетно пропонуються інші посади в обраній військовій частині.

Направлення для проходження військової служби

Кандидати з досвідом проходження військової служби протягом останніх 10 років та відібрані за прямою/спорідненою військово-обліковою спеціальністю (ВОС) отримують направлення безпосередньо до визначених військових частин відповідно до рекомендаційних листів. Кандидати без досвіду проходження військової служби або відібрані не за прямою ВОС отримують направлення до відповідного навчального центру, навчального батальйону резерву на курси підвищення кваліфікації для проходження базової загальновійськової підготовки та подальшого направлення до визначеної військової частини.

В Міноборони наголосили, що відібраний рекрутований особовий склад після завершення підготовки в навчальних центрах не буде направлено до інших військових частин. «Забороняється НЦ, органам військового управління та ТЦК СП здійснювати направлення особового складу, який закінчив підготовку відповідного рівня, до інших в/ч, окрім в/ч пріоритетного комплектування відповідно до наданих рекомендаційних листів», – наголосили в Міноборони.

Як повідомлялось, у листопаді 2023 року Міністерство оборони запустило проєкт рекрутингу до Збройних сил України. Наприкінці березня має почати роботу державна агенція з рекрутингу «Свідомо». Мета проєкту — інформувати населення про те, як долучитися до лав Збройних сил України. Агенція створить центри у чотирьох містах: Києві, Львові, Дніпрі та Одесі. Це буде абсолютно цивільна структура.

Нагадаємо, перший в Україні центр рекрутингу до армії відкрили у Львові 12 лютого. Перед цим, у січні, у Львові також відкрили центр рекрутингу до батальйону «Вовки Да Вінчі».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності