• Головна
  • Україна
  • Ризик пандемії “хвороби Х” та їжа для мешканців Гази: огляд політичних подій у світі

Ризик пандемії “хвороби Х” та їжа для мешканців Гази: огляд політичних подій у світі

Лікарі. Фото unsplash

У Китаї занепокоєнні зростання ризику пандемії “хвороби X”. За даними ВООЗ, вона може стати наступною глобальною загрозою після COVID-19. Водночас США та Йорданія скинули понад 11 тис. порцій їжі у Сектор Гази. Там, за даними ООН, чверть палестинського населення перебуває на межі голоду.

LVIV.MEDIA оглядає події, які трапилися у світі, та аналізує їх вплив на Україну.

США та Йорданія скинули з літаків нову гумдопомогу мешканцям Гази

Літаки С-130 ВПС США та Йорданії парашутно-десантним способом вшосте за час бойових дій доставили понад 11 тис. 500 порцій їжі на територію південної частини сектора Гази. Там, за даними ООН, чверть палестинського населення перебуває на межі голоду. Про це повідомляють в Центральному командуванні збройних Сил США.

Президент США Джозеф Байден у щорічному посланні до Конгресу зазначив, що віддав наказ відрядити логістичний корабель ВМС США в Середземне море для спорудження тимчасового морського термінала гуманітарної допомоги. Очільник США, прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні та канцлер ФРН Олаф Шольц підтримують миротворчі зусилля за посередництва спецслужб Катару та Єгипту, щоб примусити Ізраїль припинити вогню за умови звільнення заручників рухом ХАМАС.

За даними міністерства охорони здоров’я Палестинської автономії, кількість загиблих палестинців становить 30 тис. осіб, тоді як Міноборони Ізраїлю оприлюднює дані про понад 13 тис. ліквідованих бойовиків руху ХАМАС.

Є ймовірність, що під міжнародним тиском Ізраїль найближчим часом буде вимушений погодитись на припинення вогню строком на декілька тижнів (упродовж священного місяця Рамадан). Це сприяє національним інтересам України.

Аграрії Польщі призупинили блокування кордону

Протестувальники-аграрії в Польщі призупинили до 13 березня блокування пункту перетину державного кордону “Краківець – Корчова”, де було заблоковано близько 600 українських вантажівок.

Аграрії вимагають в уряду Польщі:

  1. запровадити ембарго на імпорт всієї сільськогосподарської продукції, яка не відповідає стандартам ЄС;
  2. встановити квоти на ввезення товарів з країн, що не входять в ЄС, які діяли до початку російсько-української війни;
  3. відхилити будь-які пропозиції Європейського Союзу, пов’язані з обмеженням використання у Польщі засобів для захисту рослин, що знижує конкурентоспроможність польської продукції в порівнянні з українською.

"Заощадить час Європі": Кулеба про ідею Макрона щодо відправки військ в Україну

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що пропозиція президента Франції Еммануеля Макрона щодо відправки західних військ в Україну не стала несподіванкою для Києва. Про це він сказав у інтерв'ю литовському інформаційному агентству ELTA, повідомило видання Delfi.

За словами Кулеби, Париж — перша європейська столиця, яка публічно визнає очевидне. "Але дискусія, спровокована цим повідомленням з Франції, заощадить багато часу Європі на усвідомлення того, що потрібно зробити більше. Не лише для України, а й для Європи", — зазначив Кулеба.

Він також підкреслив, що у багатьох європейських державах досі немає розуміння, що допомога Україні — це не благодійність, а порятунок життів власних громадян та економія коштів, необхідних для захисту.

"Меседж від Макрона — це те, що всі знають, але бояться сказати. Він просто перший, хто почав відкрито говорити про те, що, на мою думку, має розуміти кожна розумна людина в Європі. Якщо Росію не зупинити в Україні, то буде війна в Європі", — додав Кулеба.

27 лютого Макрон не виключив, що європейські держави надішлють війська в Україну, але попередив, що на цьому етапі немає консенсусу, бо союзники погодилися докладати більше зусиль, аби швидше доставити боєприпаси. Відповідна заява спровокувала низку відповідей союзників, які оголосили, що не мають наміру відправляти своїх солдатів на територію України. 4 березня посол Франції в Україні Гаель Вейсьєр повідомив, що можливість відправки військ в Україну залежатиме від кожної держави-партнера окремо, "якщо хтось вирішить це зробити".

Пандемія “хвороби Х”: що відомо

У Китаї зробили заяву про зростання ризику пандемії “хвороби X”, яка, за даними ВООЗ, може стати наступною глобальною загрозою після COVID-19. З відповідною заявою виступив керівник державного управління з контролю та профілактики захворювань КНР Ван Хешен, повідомили у пресслужбі китайського уряду.

Ван сказав, що ця епідемія, яка ще не почалася, викликана гіпотетичним невідомим патогеном.  Вона здатна швидко поширюватися та схильна до мутацій. Китай братиме активну участь у глобальному управлінні громадською охороною здоров'я, просуватиме співпрацю з міжнародними організаціями, такими як ВООЗ, та іншими країнами, а також братиме активну участь у розробці конвенції на тему пандемії, сказав Ван Хешен. У ВООЗ попереджали, що невідома "хвороба X" може спричинити у 20 разів більше смертей, ніж COVID-19.

“Хвороба X” – це назва теоретичного невідомого збудника хвороби, здатного викликати епідемію чи пандемію, який було прийнято ВООЗ 2018 року для переліку патогенів та захворювань, які потребують термінової розробки ліків чи способів лікування. Таке позначення має сприяти можливості екстрено адаптуватися до нового та невідомого патогену, швидко розпочавши розробку вакцини або методики лікування.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності