• Головна
  • Світ
  • Працівники ООН воювали на боці ХАМАСу, а німці бояться нападу Росії: огляд подій у світі

Працівники ООН воювали на боці ХАМАСу, а німці бояться нападу Росії: огляд подій у світі

Працівники ООН воювали на боці ХАМАСу, а німці бояться нападу Росії: огляд подій у світі

Ізраїль звинуватив 190 співробітників ООН у Секторі Гази у підтримці ХАМАСу та Ісламського джихаду. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш визнав, що співробітники Агенства брали участь у нападі на Ізраїль 7 жовтня 2023 року

LVIV.MEDIA оглядає події, які трапилися у світі, та аналізує їх вплив на Україну.

Ізраїль звинувачує ООН у підтримці ХАМАСу

Ізраїль звинуватив 190 співробітників ООН у Секторі Гази у підтримці ХАМАСу та Ісламського джихаду. Ізраїльська розвідка звинуватила Агентство ООН з надання допомоги палестинцям, що 190 її співробітників так чи інакше брали участь у викраденнях і вбивствах під час нападу 7 жовтня 2023 року. Про це пише Reuters з посиланням на власні джерела.

Водночас Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш визнав, що співробітники Агенства брали участь у нападі. Він повідомив, що Управління служб внутрішнього нагляду ООН розпочало розслідування. Вже висунені обвинувачені дванадцятьом співробітникам. Девʼятьох із них звільнили, один із них, за наявними даними, загинув. Особи двох інших зʼясовують.

Після звинувачень понад 10 держав, включно із головними донорами США та Німеччиною, припинили фінансування Агентства. Проте Гутерріш все ж закликав до подальшого фінансування.

Тим часом колишня спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі вважає, що деякі з учасників протестів проти війни у Секторі Гази, можуть бути пов’язані з Росією. Вона закликала ФБР розслідувати “певне фінансування” цих груп.

Україна готова розглянути запрошення представників РФ на другий саміт миру

Україна готова розглянути питання запрошення представників Росії на другий саміт миру. Про це заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак на пресконференції з главами МЗС України і Угорщини в Ужгороді.

Однак він зазначив, що спочатку треба створити спільний план і тільки після цього можна думати про розмови з Росією. Як пояснив Андрій Єрмак, перша зустріч відбудеться на рівні лідерів без участі Росії. Потім відкривається можливість проведення по всіх дев’яти пунктах з десяти окремих зустрічей, конференцій на різних рівнях для вироблення плану.

До того ж стали відомі подробиці перемовин між представниками України та Угорщини. Зокрема, угорська сторона висуває Україні умови для реалізації зустрічі Віктора Орбана з Володимиром Зеленським. Мова про так зване “покращення прав угорців Закарпаття”. Також міністр закордонних справ Петер Сіярто підтвердив, що Угорщина готова розблокувати для України допомогу ЄС на 50 мільярдів євро, якщо буде можливість щороку переглядати допомогу. Фактично Будапешт хоче отримати право щорічно блокувати допомогу.

Жителі Німеччини серйозно сприймають загрозу нападу Росії

Майже половина опитаних німців мають страх через можливий напад на їхню країну з боку Росії. Це випливає з даних опитування соціологічного інституту Insa для таблоїда Bild.

Можливий російський напад непокоїть 46 % громадян. При цьому лише кожен шостий респондент заявив, що знає, де шукати захист у разі атаки. До слова, в Німеччині є лише близько 600 бомбосховищ. Найбільше можливістю нападу зі сторони Росії стурбовані виборці соціал-демократичних партій. Прихильники ж ультраправих і ультралівих найменше вірять в існування ризику війни.

Опитування громадян Німеччини щодо можливого нападу Росії на Захід може свідчити про інформаційну підготовку цивільних. Крім постійних заяв військових про загрозу зі Сходу, держави, що входять до ЄС починають поступово перелаштовуватись у звʼязку з новими реаліями.

Переговори США та Китаю: обговорили війну Росії проти України

Координатор з питань стратегічної комунікації Ради національної безпеки США Джон Кірбі розповів про зміст закритих перемовин радника президента США з питань національної безпеки Дж. Саллівана та міністра закордонних справ КНР Ван Ї. Зустріч відбулася 26–27 січня у Бангкоку в Таїланді.

Розглядали питання міжнародної та регіональної безпеки, зокрема ситуацію довкола Тайваню та України, а також загострення у Червоному морі та Аденській затоці, Секторі Гази та на Корейському півострові.

Ван Ї підтвердив нейтральну позицію Китаю щодо війни Росії проти України. Вона полягає у необхідності припинення бойових дій та початку мирних переговорів без висунення сторонами конфлікту будь-яких попередніх умов.

Попри певні суперечності у відносинах, сторони підтвердили прагнення до відходу від політики конфронтації та пошуку можливостей для відновлення повноцінного діалогу.

На переговорах домовилися про проведення телефонної розмови між президентом США Байденом та головою КНР Сі Цзіньпінем. Вона може відбутися вже у березні. Зниження напруженості на китайському напрямі дозволить Вашингтону зосередити пріоритетну увагу на підтримці України та стримуванні Росії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності