• Головна
  • Світ
  • КНДР закрила радіо, яке передавало вказівки шпигунам у Південній Кореї: огляд політичних подій у світі

КНДР закрила радіо, яке передавало вказівки шпигунам у Південній Кореї: огляд політичних подій у світі

КНДР закрила радіо, яке передавало вказівки шпигунам у Південній Кореї: огляд політичних подій у світі

У Давосі відбулася зустріч радників з нацбезпеки щодо української “Формули миру”, де розглянули п’ять пунктів. А на Тайвані президентські вибори виграв кандидат від керівної демократичної прогресивної партії Вільям Лай Чінте. Мета його політики – незалежність від Китаю

LVIV.MEDIA оглядає події, які трапилися у світі, та аналізує їх вплив на Україну.

Зустріч щодо української “Формули миру” у Давосі

У Давосі у Швейцарії відбулась четверта зустріч радників з нацбезпеки щодо української “Формули миру”. Учасниками були 81 країна та міжнародна організація. Своїх представників у Давос делегували 39 країн Європи, 18 країн Азії, 12 країн Африки, 6 з Південної Америки, 3 з Північної Америки та 2 з Океанії. На попередній зустрічі на Мальті, яка відбулась в кінці жовтня 2023 року, учасників було 66.

Нинішня зустріч радників є продовженням попередньої, де розглядали перші п’ять пунктів української “Формули миру”. А саме: ядерна, продовольча та енергетична безпека; звільнення ув’язнених і депортованих, зокрема дітей, та відновлення територіальної цілісності й суверенітету України. Цього разу також розглянули п’ять пунктів. Зокрема, виведення російських військ; відновлення справедливості; екологічна безпека; недопущення ескалації та повторення війни; підтвердження закінчення війни.

Представника Китаю не було серед учасників зустрічі. З чотирьох зустрічей щодо “Формули миру” представник Китаю брав участь лише в одній — торік на початку серпня в Джидді.

Результатом консультацій у Давосі став початок двосторонніх перемовин України та Румунії щодо угоди про гарантії безпеки за взірцем угоди з Великою Британією. Водночас початок перемовин з Румунією збігся зі стартом акції блокування румунсько-угорського кордону представниками румунських аграріїв, які перекрили міжнародний пункт пропуску Порубне (Чернівецька обл.) – Сірет.

Президентські вибори на Тайвані

На Тайвані президентські вибори виграв кандидат від керівної демократичної прогресивної партії Вільям Лай Чінте. Виборці віддали за нього 40,2% голосів. Мета його політики – незалежність від Китаю. Лай вже заявив, що “сповнений рішучості захистити Тайвань від китайської загрози”.

Тайвань – частково визнана країна з президентсько-парламентською формою правління. Тобто президент має сильні позиції в уряді та є основною фігурою, яка представляє Тайвань на міжнародній арені.

Держсекретар США Ентоні Блінкен від імені Сполучених Штатів привітав новообраного президента та одночасно народ Тайваню “з тим, що він знову продемонстрував силу своєї надійної демократичної системи та виборчого процесу”. Натомість речник МЗС Китаю наголосив, що “тайванське питання є внутрішньою справою КНР. Незалежно від того, як зміниться ситуація на Тайвані, основний факт, що у світі існує тільки один Китай і Тайвань є частиною Китаю”.

КНДР припинила трансляцію держрадіо, яке передавало вказівки агентам в Південну Корею

КНДР (Північна Корея) припинила трансляцію державного радіо Пхеньяна та відрізала доступ до його вебсайту. Радіо Пхеньяна відоме тим, що передавало серію загадкових чисел, які, згідно з припущеннями, є закодованими повідомленнями з вказівками агентам КНДР, які працюють у Республіці Корея (Південна Корея). Крім того, Північна Корея також повідомила, що уряд країни провів нараду, на якій ухвалив рішення про розпуск організацій, відповідальних за цивільні обміни з Південною Кореєю.

Окрім цього, КНДР вкотре провела випробування балістичної ракети середньої дальності в Японському морі. За даними південнокорейських військових, ракета подолала відстань до 1000 кілометрів. Військові заявили, що вони “уважно стежитимуть за різноманітною діяльністю Північної Кореї та зберігатимуть можливості та готовність рішуче відповісти на будь-які провокації”. Підтримала Південну Корею і Японія. Японський уряд висловив рішучий протест і засудив Північну Корею. І на цьому тлі, МЗС Росії заявило, що Міністр закордонних справ Північної Кореї Цой Сон Хі відвідає Росію з офіційним візитом 15-17 січня.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності