• Головна
  • Україна
  • Прем’єр Угорщини озвучив ключову вимогу до України, яка стосується угорської меншини

Прем’єр Угорщини озвучив ключову вимогу до України, яка стосується угорської меншини

Прем’єр-міністр Угорщини Петр Сійярто зустрівся з Дмитром Кулебою та Андрієм Єрмаком, фото «Суспільного»

Петер Сійярто заявив, що Угорщина хоче повернення своїй меншині всіх прав, які вона мала до 2015 року

Угорська сторона просить Україну повернути права своїй національній меншині, якими вона користувалася до 2015 року. Про це в понеділок, 29 січня, заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто на спільному брифінгу в Ужгороді з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та головою Офісу президента Андрієм Єрмаком.

«Ми прибули сюди, аби відновити добросусідські відносини, перед нами довгий шлях, але ми з угорського боку готові виконати цю роботу. На Закарпатті угорці та українці живуть у мирі», — сказав Сійярто, якого процитував «Укрінформ».

Він зазначив, що сторони говорили про важкі питання, зауваживши, що в останній час Україна й Угорщина мали недобросусідські відносини. «Починаючи з 2017 року, приймали такі закони, які зменшували права угорської нацменшини. В грудні [український] парламент ухвалив закон, який це зупинив. Але у нас прохання — може, це і занадто, і ви вважатимете, що я не ввічливий, — але ми просимо повернути угорській меншині усі ті права, які вона мала до 2015 року. Ми нічого більше не просимо», — сказав угорський міністр закордонних справ.

Він додав, що угорська сторона сформулювала прохання в 11 пунктах: зокрема, відновлення статусу національної школи, можливості складати атестат зрілості угорською мовою та користуватися угорською у сфері суспільного життя. За його словами, було доручено комісії домовитися про ці питання якомога швидше і розробити пропозиції для міністерств.

Своєю чергою міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що пропозиції, отримані від Сійярто, будуть опрацьовані. «Принципово питання щодо повернення прав національним меншинам щодо освіти й використання рідної мови в Україні вирішено стосовно всіх національних спільнот, які проживають на території нашої країни. Сьогодні ми отримали додаткові прохання, запити угорської сторони. Ми їх опрацюємо. Але найважливіший крок зроблено», — сказав Кулеба.

Також Сійярто заявив, що Угорщина засуджує війну проти України і продовжить допомагати в гуманітарних питаннях, але не буде постачати зброю. Сійярто також стверджує, що за останні два роки в його країну прибули понад 1 мільйон біженців з України, і 224 тисячі українських дітей навчаються в угорських школах; гуманітарна допомога досягла понад 500 тисяч родин, і в 20 регіонах України Угорщина підтримує відбудову шкіл та лікарень.

Також сторони обговорили питання організації зустрічі президента Володимира Зеленського з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, який відомий проросійською риторикою. Однак, як заявив голова ОП Андрій Єрмак, дата такої зустрічі ще невідома.

Також на зустрічі говорили про блокування Угорщиною 50 млрд євро допомоги від ЄС. Однак Сійярто сказав, що це будуть обговорювати не в Ужгороді, а в Брюсселі. Відповідна зустріч відбудеться 1 лютого.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності