• Головна
  • Україна
  • Угорщина висунула нову вимогу для виділення Україні 50 млрд євро від Євросоюзу

Угорщина висунула нову вимогу для виділення Україні 50 млрд євро від Євросоюзу

Угорщина продовжує блокувати виділення Україні грошей від Євросоюзу, фото ілюстративне

Угорщина пропонує щороку голосувати за виділення Україні 12,5 млрд євро

Угорщина висунула умову, за якої готова зняти вето на пакет допомоги від Європейського Союзу Україні в розмірі 50 млрд євро, пише у вівторок, 9 січня, Politico. Це вже друга умова — раніше Будапешт вимагав розмороження 30 млрд євро від Євросоюзу, які ЄС заморозив через проблеми з верховенством права в Угорщині.

Будапешт заявив, що зніме вето на допомогу Україні, якщо Європейська рада затвердить голосування за виділення коштів на щорічній основі. Це дало б угорському прем’єру Віктору Орбану можливість блокувати фінансування України щороку, або отримати поступки від Брюсселя за відмову від вето, йдеться в публікації.

Угорщина сформулювала цю пропозицію під час зустрічі 27 бюджетних експертів ЄС у п’ятницю і направила відповідний документ до Ради ЄС, яку нині очолює Бельгія. Зі слів дипломата, знайомого з перебігом переговорів, згідно з угорською пропозицією, ЄС щороку надаватиме Україні 12,5 мільярда євро у вигляді грантів і кредитів, що за чотири роки складе запропоновані Єврокомісією 50 мільярдів євро.

Водночас деякі дипломати ЄС скептично ставляться до цієї пропозиції, попри зміну риторики Угорщини, яка раніше виступала категорично проти виділення грошей Україні у будь-якому вигляді. Вони стверджують, що пропозиція Будапешта не забезпечить передбачуваності для Києва.

«Семирічний бюджет ЄС – це багаторічна структура, ми не можемо робити це [погоджувати] з року в рік», — сказав один із дипломатів.

Питання фінансування України з боку ЄС стоїть на порядку денному зустрічі послів країн-членів ЄС, запланованої на середу, 10 січня.

Нагадаємо, раніше президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував ухвалення бюджетного рішення ЄС, яке включало б середньострокову програму допомоги Україні на 50 млрд євро. У зв’язку з цим лідери ЄС домовилися про позачерговий саміт у січні, присвячений цьому питанню. Водночас раніше ЗМІ також повідомляли, що Євросоюз готує «план Б» з 20 мільярдами євро фінансової допомоги для України на випадок, якщо прем’єр Угорщини Віктор Орбан все ж заблокує основний план на 50 мільярдів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності