• Головна
  • Світ
  • Угорщина заблокувала виділення Україні 50 млрд євро від Євросоюзу

Угорщина заблокувала виділення Україні 50 млрд євро від Євросоюзу

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан — єдиний лідер ЄС, який відмовився підтримати виділення Україні 50 млрд євро в середньостроковій перспективі, фото The Guardian

ЄС спробує ще раз домовитися про виділення Україні грошей на саміті в січні

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не дозволив ухвалити бюджетне рішення ЄС, яке включало би середньострокову програму допомоги Україні, повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель після завершення переговорів лідерів ЄС, які тривали до глибокої ночі п’ятниці, 15 грудня.

Як пише «Європейська правда», Мішель уточнив, що тематикою дискусії було не лише фінансування України. Лідерам ЄС запропонували для ухвалення пакет, у який увійшло фінансування підтримки України, видатки на міграційні програми, фінансування Фонду солідарності ЄС та оборони.

«Лише одна держава не змогла погодитися на це рішення... Решта 26 лідерів погодилися на цей пакет, включаючи Швецію, прем’єр якої за внутрішніми процедурами має обговорити це рішення з парламентом, але, як я розраховую, після цього приєднається до інших», — заявив Мішель.

У відповідь на запитання журналістів президент Євроради підтвердив припущення, що 27-м лідером, який не дав згоди, є прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. «Я так розумію, ви дуже добре поінформовані про те, в чому полягала наша дискусія», — напівжартома сказав він.

Раніше Орбан обіцяв заблокувати також початок переговорів про вступ України до ЄС, але згодом дозволив ухвалити це рішення; у голосуванні щодо фінансових питань цього не сталося. Утім, як додав Шарль Мішель, пакет не відхилений, а відкладений: лідери домовилися про позачерговий саміт, що буде присвячений цьому питанню. «Ми повернемося до цього питання на самому початку наступного року і спробуємо  отримати одностайність, щоби зробити можливим втілення цього пакета», — заявив президент ЄвроРади. За даними джерел, йдеться про саміт вже на початку січня.

Нагадаємо, 14 грудня саміт ЄС підтримав відкриття вступних переговорів з Україною і Молдовою, а також погодив 12-й пакет санкцій проти Росії. Однак згодом у Орбана попередили про потребу ще 70 разів долати угорське вето для вступу України в ЄС.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності