• Головна
  • Світ
  • Угорщина назвала умову скасування вето на виділення Україні 50 млрд євро від ЄС

Угорщина назвала умову скасування вето на виділення Україні 50 млрд євро від ЄС

Будапешт пов'язав фінансування України з питанням розмороження фінансової допомоги ЄС для Угорщини, фото ілюстративне з Pixabay

Будапешт вимагає розмороження 30 млрд євро від Євросоюзу, які ЄС заморозив через проблеми з верховенством права в Угорщині

Угорщина готова зняти вето на схвалення 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні, якщо Європейський Союз розморозить зі своїх фондів усі кошти для Будапешта. Це близько 30 млрд євро, заявив політичний радник прем’єр-міністра Угорщини Балаш Орбан, повідомила агенція Bloomberg.

Він зазначив, що «фінансування Угорщини та фінансування України — дві окремі проблеми», але додав: «Якщо Брюссель наполягає на тому, щоб фінансування України надходило зі зміненого бюджету ЄС, то тоді ці дві проблеми стають пов’язаними».

Водночас радник угорського прем’єра наголосив, що Угорщина, як і раніше, виступає проти повного чотирирічного плану допомоги Україні на 50 млрд євро. Натомість у Будапешті пропонують фінансування на один рік без змін до бюджету ЄС. За словами Орбана, Будапешт також «розгляне можливість зробити свій внесок» у пакет.

Як зауважує Bloomberg, Будапешт підвищує ставки саме тоді, коли очікується, що ЄС виділить Угорщині близько 10 млрд євро фінансування після того, як країна ухвалила закони про посилення незалежності суду. Натомість радник угорського прем’єра заявив, що Будапешт хоче, аби ЄС передав повну суму — близько 30 мільярдів євро.

Ці кошти заморозили у 2022 році через проблеми верховенства права та хабарництво в Угорщині. Країні потрібно виконати майже два десятки вимог — від забезпечення академічної свободи до захисту прав ЛГБТК і притулку біженців.

Нагадаємо, у жовтні Європарламент підтримав ініціативу, яка передбачає створення Ukraine Facility — нового фінансового інструмента для України обсягом до 50 млрд євро на період від 2024 по 2027 рік. Проте Угорщина наклала вето, запропонувавши країнам-членам ЄС розділити пакет допомоги й надати спершу тільки половину від ухваленої суми. Потім, за задумом Будапешта, держави ЄС повинні оцінити, чи виплачувати решту допомоги залежно від потреб України. Проти виділення цієї допомоги виступав особисто прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності