• Головна
  • Україна
  • Перевірка “українських біженців” в Німеччині на справжність та виправдання Шольца: огляд політичних подій у світі

Перевірка “українських біженців” в Німеччині на справжність та виправдання Шольца: огляд політичних подій у світі

Олаф Шольц

У Німеччині перевіряють біженців на справжність після того, як стало відомо, що соціальні виплати в країні отримували угорці з українськими паспортами та подвійним громадянством. Водночас Європарламент ухвалив резолюцію щодо підтримки України до перемоги.

LVIV.MEDIA оглядає події, які трапилися у світі, та аналізує їх вплив на Україну.

Конгрес США вкотре уникнув зупинки фінансування роботи федерального уряду

Конгрес США затвердив проєкт нової тимчасової бюджетної резолюції, вкотре уникнувши припинення фінансування роботи федерального уряду (так званий “шатдаун”). Нова бюджетна резолюція переносить строк дії бюджетів частини урядових установ з 1 березня на 8 березня 2024 року, а інших, у тому числі Державного департаменту та Міністерства оборони, – з 8 березня на 22 березня.

Попри тимчасове подолання бюджетної кризи, для відновлення фінансової допомоги Україні, Республіканська партія США вимагає в адміністрації Байдена стратегічних рішень щодо боротьби з нелегальною міграцією в США. А також чіткого плану дій військових операцій та економічних заходів для зупинки російської агресії. Питання може бути розглянуте в Конгресі повторно в березні цього року.

Шольц знайшов привід не надавати Україні Taurus

Канцлер ФРН Олаф Шольц пояснив, чому відмовився передавати Силам оборони України крилатих ракет повітряного базування Taurus. Його пояснення з’явилося у соціальній мережі Х. Зокрема, він вказав на необхідність участі німецьких військовослужбовців у їх наведенні. Адже, “якщо зброя буде неправильно поводитися”, то є ймовірність ракетного удару по Москві.

Нижня палата бундестагу ФРН ще 22 лютого більшістю проголосувала за надання далекобійних систем ураження Силам оборони України для ураження стратегічних об’єктів у тилах противника. Тоді було 382 голоси “за”, 284 “проти” та 2 утрималися. Після цього рішення парламенту ФРН, надання Taurus Україні залежить виключно від політичної волі канцлера Шольца. Загальна кількість ракет цього типу з радіусом дії 500 км у Німеччині становить близько 600 одиниць.

Європарламент ухвалив резолюцію щодо підтримки України до перемоги

Європарламент ухвалив резолюцію із закликом до держав Євросоюзу підтримувати Україну зброєю у необхідних обсягах "до перемоги". За цей документ проголосував 451 депутат, проти – 46, ще 49 утрималися. У тексті євродепутати наголошують, що головна мета підтримки України має полягати у тому, щоб вона перемогла у війні. Адже за інших обставин, висновки для себе зроблять інші авторитарні правителі, які задумуються про силові методи для досягнення своїх цілей.

Депутати наголошують, що не має бути "самовстановлених обмежень" на військову допомогу для України, і Європарламент вважає за потрібне надати Києву усе для того, щоб повернути контроль над усіма окупованими територіями. Країни ЄС і НАТО закликають скеровувати на військову підтримку України не менше 0,25% їхнього ВВП щорічно.

У МЗС Молдови відреагували на заклик Придністров'я до Росії про "захист"

Міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой заявив, що заклик Придністров'я про "допомогу" до Москви є "ще одним елементом гібридної війни" і спробою дестабілізувати ситуацію в Молдові. Молдова продовжує залишатися мішенню для Росії.

"Вже деякий час ми спостерігаємо спроби дестабілізувати ситуацію та просувати наративи, які суперечать національним інтересам та інтересам молдавських громадян. Однак Молдова за ці два роки зміцнила своє становище, наші держструктури стають все більш стійкими до гібридних атак. Громадяни навчаються не дозволяти маніпулювати собою", - додав він.

Глава МЗС Молдови прокоментував і дипломатичні відносини з Москвою. "З огляду на .... варварську агресію Росії проти України, у нас немає інших варіантів, крім зниження рівня дипломатичних відносин. ...До тих часів, поки хтось порушує міжнародне право, щодня вбиває мирних жителів і руйнує їх вдома. Тому Молдова залишається прихильницею України, її територіальної цілісності та суверенітету", - констатував він.

Нагадаємо, 28 лютого депутати невизнаного Придністров’я попросили Росію про захист від “тиску” Молдови. У заяві депутати наголосили, що Молдова розв'язала проти невизнаної ПМР “економічну війну”.

Німеччина розпочала масштабні перевірки фальшивих “біженців з України” — Welt

Федеральне відомство у справах міграції та біженців розглядає понад 5 тис. 600 випадків, коли люди з українським паспортом могли неправомірно отримати соціальні виплати в Німеччині. Як пише видання, йдеться про людей із нещодавно виданими українськими паспортами. Проте вони розмовляли лише угорською мовою та могли мати подвійне громадянство. Тому й виникли сумніви щодо їх справжньої країни походження та легальності набуття статусу біженця. “Як громадяни ЄС, угорці не мають права на соціальні виплати, такі як соціальна допомога в Німеччині. Українці ж отримують тимчасовий захист і пільги через російсько-загарбницьку війну”, — зазначає видання.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності