Чи готові ми розповісти Макрону свою історію?

Чи готові ми розповісти Макрону свою історію?

Події минулого тижня змусили багатьох задуматися над тим, чого це раптом президент Франції Емманюель Макрон став таким войовничим. Або як так сталося, що прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс ледь не став жертвою російської агресії. Хоча насправді питання слід ставити про інше — чому греки «позначають» своєю присутністю саме Одесу, і які мотиви змушують Париж тяжіти до Балкан?

Навіть якщо Макрон вирішив просто «втерти носа Шольцу» чи банально лобіює інтереси французьких промисловців, зайнятих в оборонній сфері, про що безапеляційно заявляють українські «експерти» — не випадково ж це відбувається паралельно із переговорами між Францією та Молдовою. Знову ж таки, для Греції Одеса теж не просто одне з багатьох міст в Україні, тим більше, що делегація не на човні прибула, логістика тут ні до чого.

Так діє зворотна сторона так званої м’якої сили – всі чомусь повертаються давно протоптаними шляхами. Тому що Одеса для грецької історії – це перш за все «Філікі Етерія». Інше питання — чи використає Україна цей епізод, чи традиційно віддасть на відкуп російським історикам-пропагандистам. Як до цього пасивно спостерігала, поки Росія розігрувала «православну карту».

Франція на Балканах — це теж не новинка. «Мала Антанта», конкуренція Парижа спочатку з Віднем, а потім з Берліном. Зрештою, романські мови – це такий самий факт, як і слов’янські. І якось само собою сприймається те, що румунські автомобілі «Dacia» випускає французька «Renault».

Що ж, не «русскім міром» єдиним. В цю гру, виявляється, можна грати всім. При чому, як не складно здогадатися, греки, британці, французи, поляки чи американці можуть запропонувати щось цікавіше, аніж скрєпи, «Лада» і можливість гордитися газовою свердловиною десь біля Полярного кола.

А що можемо запропонувати ми в цьому напрямку? Тобто, що ми готові запропонувати, тому що «теоретично могти» і «підготувати» — це таки різні речі. Тим більше, що ідеї Міжмор’я тимчасово «заглохли» — ніби як на підтвердження того, що наші старі політичні традиції ще не вмерли. Твердолобість, вдавана принциповість і наївна хитро…щось там — хіба ж це не ознаки спільного культурного простору давньої Речі Посполитої, які досі живуть на берегах Вісли та Дніпра?

А з Балканами й загалом з цією частиною світу Україну теж єднає насправді досить багато. Кирило і Методій, наприклад. Взагалі «східний обряд» християнства, який не завжди варто плутати з православ’ям. Різноманітна «пост-Візантія» та історія Османської імперії. Якщо відмовитися від примітивних кліше на кшталт «висока культура на Русь потрапила з Константинополя і була по суті грецькою» то можна розгледіти історію, наприклад, Болгарії – не останній фактор в нашому власному минулому. Зрештою, є відносно свіжий період після Другої світової війни та досвід будівництва «соціалістичного блоку».

Про це потрібно говорити, щоб і наші союзники розуміли, що й ми щось у школі вчили. Зерновий коридор, Чорне море та Дунай як логістичні шляхи – це правильно і важливо. Але потрібні також позитивні емоції та взаємна емпатія. Це ниточки, які єднають нас зі світом. І які довго були «перенаправлені» через Москву, неначе залізничні колії чи маршрути авіаліній. При цьому ми, як і всяка периферія, були просто «проміжними станціями».

Знову ж таки, зараз є нагода не позиціонувати себе як непутящу сирітку. Тобто не обмежуватися тим, що в Причорномор’ї були колись грецькі поліси, а в часи Наполеона хтось там мріяв про створення автономних «наполеонід». Тим часом як все інше, важливе, цікаве і величне — це через Ермітаж… Зараз є шанс розповісти «свою історію». Але зробити це так, щоб вона була цікавою та зрозумілою сусідам. А це непросто, зважаючи на десятиліття хуторянства і профанації.

Пригадуєте візит Боріса Джонсона до Києва за кілька днів до вторгнення? Його тоді водили в Софію Київську – і це було сильно. Тобто можемо, коли захочемо. Або коли припече.

Автор – Назар Кісь, IQ-аналітика

Підготовано спеціально для LVIV.MEDIA

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності