• Головна
  • Україна
  • Росіяни почали бити по Україні новими керованими авіабомбами

Росіяни почали бити по Україні новими керованими авіабомбами

Фото ілюстративне

Нові КАБи росіяни застосували під час удару по Мирнограду Донецької області

Для нічного удару по місту Мирноград Покровського району на Донеччині російські війська, ймовірно, використали нові, покращені авіабомби з модулем УМПБ, заявив речник ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій.

Росіяни завдали удару по Мирнограду Донецької області близько 03:00 у неділю, 10 березня. Вранці в поліції Донецької області повідомили про 10 постраждалих, пошкодження 17 багатоквартирних будинків і 27 цивільних автомобілів. Серед поранених — підліток 2007 року народження.

Спершу повідомлялося про удар ворога ракетами С-300, який припав на територію між будинками. Водночас речник ОСУВ «Таврія» в ефірі телемарафонузазначив, що, за уточненою інформацією від ДСНС та Національної поліції, обстріл Мирнограда відбувся із застосуванням плануючих авіабомб УМПБ Д30 СН.

Що відомо про нові авіабомби, які Росія застосовує в Україні

За словами Лиховія, якого цитує «Новинарня», ймовірно росіяни застосували для обстрілу Мирнограда новий, покращений варіант російських керованих авіабомб, які противник створює на основі старих фугасних авіабомб із додаванням навігаційних модулів планерування. Якщо раніше це був УМПК — модуль планерування і корекції, то літера «б» в абревіатурі УМПБ означає «баражуючий». Як пояснив Лиховій, такий керований снаряд може бути оснащений додатковою силовою установкою, тоді як бойова частина аналогічна старій бомбі ФАБ-250.

Про застосування Росією таких бомб у березні вже кілька разів писали нішеві видання та ворожі сайти. В публікаціях йшлося, що сама авіабомба уже інтегрована в корпус модуля планування та корекції й має інерційну та супутникову системи навігації, а систему елеронів та рулів розміщено у хвостовій частині. Також цей боєприпас, ймовірно, був оснащений підвісним турбореактивним двигуном та паливним баком.

Що таке керовані авіабомби

Ще з 2022 року російська армія застосовує на війні проти України фугасні авіабомби ФАБ-250, ФАБ-500, ФАБ-1500 (де індекс позначає масу бойової частини в кілограмах). До них монтують крила — підвісну систему з модулем керування УПМК (універсальний комплект планування та корекції), після чого бомба стає відносно керованою і застосовується з дистанції 35-70 км до об’єкта ураження.

Як правило, ці радянські та російські авіабомби виготовлені в проміжку 1962-1998 рр.

УПМК має інерційну систему із низькою точністю, яка за умови видимості супутників не перевищує 8-15 метрів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності