• Головна
  • Війна
  • Росіяни почали бити по Україні новітніми крилатими ракетами Х-69

Росіяни почали бити по Україні новітніми крилатими ракетами Х-69

Ракета Х-69 на виставці, фото Віталія Кузьміна

Під час нещодавнього масованого ракетного обстрілу української інфраструктури росіяни використали новітні крилаті ракети Х-69. Про це йдеться в публікації ресурсу The War Zone.

Нещодавно український Telegram-канал «Полковник Генштабу» опублікував фотографію уламка ракети Х-69, яку збили під час масованого ракетного обстрілу 7 лютого. Про застосування трьох ракет цього типу також повідомляв український ресурс моніторингу повітряних загроз. Зауважимо, що того ж дня росіяни застосували й інше новітнє озброєння для удару по Києву — протикорабельну ракету «Циркон».

Тривалий час ракета Х-69 перебувала у розробці, але повномасштабна російсько-українська війна загострила потребу у високоточному далекобійному озброєнні, і, вочевидь, процес розробки й виробництва пришвидшили. Ще в лютому минулого року Міжнародний інститут стратегічних досліджень заявив, що Х-69, «ймовірно, перебуває на завершальній стадії розробки або на стадії виробництва».

Відомо, що ракета входить до комплексу озброєння російського винищувача Су-57, тож можливо, пуски відбувалися саме з нього. Однак все ж не варто виключати можливість використання ракети з іншого повітряного носія. Видання «Мілітарний» з посиланням на свої джерела пише, що новітні російські винищувачі п’ятого покоління чергують у російському повітряному просторі біля українських кордонів і не заходять в український повітряний простір.

Ракета Х-69, яка під час першої публічної презентації у 2009 році мала назву Х-59МК2, розробляється і виробляється на потужностях конструкторського бюро «Радуга». Х-59МК2 була дуже схожою на попередню протикорабельну ракету Х-59МК. Основна відмінність полягала в системі наведення: активна радіолокаційна головка самонаведення була замінена на інерційну навігаційну систему, поєднану з GPS/ГЛОНАСС і електрооптичною цифровою системою кореляції зони наведення (DSMAC) для підльоту до цілі. «Мілітарний» припускає, що система наведення була запозичена в іншого виробу «Радуги» — крилатої ракети Х-555.

У 2015 році Х-59МК2 був повністю перероблений з використанням stealth-елементів, фактично, незмінною залишилася лише система наведення. Корпус ракети тепер має коробчатий трапецієподібний переріз, пристосований для розміщення у внутрішньому відсіку Су-57, хоча є можливість підвісу на зовнішніх пілонах. Виробник заявляє, що ракета може застосовуватися з Су-30МК, Су-34, Су-35С, МіГ-35С та МіГ-29К.

У верхній частині корпусу знаходиться пара висувних крил, які розкриваються в польоті. Турбовентиляторний двигун тепер розміщується в корпусі ракети, на відміну від двигуна Х-59МК2, який розміщувався у зовнішній гондолі. Росіяни заявляють, що ракета несе бойову частину вагою 310 кілограмів при повній масі ракети у 710 кілограмів. Максимальна дальність ураження складає 290 кілометрів, а швидкість польоту — близько 700-1000 кілометрів на годину.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності