• Головна
  • Україна
  • Експерти підтвердили, що росіяни вдарили по Києву новою гіперзвуковою ракетою

Експерти підтвердили, що росіяни вдарили по Києву новою гіперзвуковою ракетою

Уламки російської ракети «Циркон», знайдені в Києві, фото КНДІСЕ

Росіяни атакували Київ «Цирконом» 7 лютого

Київський науково-дослідний інститут судових експертиз (КНДІСЕ) підтвердив застосування гіперзвукової ракети 3М22 «Циркон» по Києву. Про це повідомив директор КНДІСЕ Олександр Рувін. Йдеться про удар по Києву, якого росіяни завдали вранці 7 лютого.

«За попередньою інформацією, дійсно маємо наявний факт використання ракети 3М22 «Циркон». Про це свідчить маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів і деталей, особливості відповідного типу зброї», — розповів Рувін.

За словами директора інституту, ракета спрямовувалась у зону, де немає військових об’єктів, постраждала цивільна інфраструктура та мирні люди.

За словами експертів, у російських ракетах є деталі, які можуть застосовуватися одразу в кількох типах виробів, а інші — вузли лише для конкретних зразків. У цьому випадку були виявлені елементи, які характерні саме для ракети типу 3М22 «Циркон». Зокрема, специфічні маркування мають частини та уламки реактивного двигуна та рульових механізмів.

Ракета 3М22 «Циркон» складається з комплектувальних вузлів, що позначаються відповідним маркуванням 3Л22, 3В22 тощо, тобто літера може відрізнятися, але загальне маркування для ракет — 3М22. На кількох уламках шляхом лазерного гравіювання та методом тиснення виконано надпис 3Л22, що свідчить про конкретний вузол з конкретного виробу. Крім того, болти на рульових механізмах мають маркування у вигляді цифр 26, що є особливістю «Циркону».

Інші маркування на уламках ракети вказують на дату виробництва її складових компонентів — кінець 2023 — початок 2024 року. Це означає, що ракету виготовили нещодавно.

Фахівці зазначили, що мікроелектроніка ракети через пошкодження майже не збереглася й не піддається аналізу. Наразі КНДІСЕ вживає заходів для визначення складу металу з фрагментів корпусу ракети та термоізоляційних матеріалів. Значна фрагментація ракети ускладнює її ідентифікацію, однак експерти вже можуть сказати, що зброя не відповідає тактико-технічним характеристикам, про які заявляли росіяни. Решту всієї можливої інформації про ракету фахівці деталізують у процесі подальшого експертного дослідження.

3М22 «Циркон» — протикорабельна гіперзвукова крилата ракета, прийнята на озброєння у січні 2023 року. Росіяни заявляли, що ракета має такі характеристики:

  • дальність — 600-1500 км;
  • швидкість до 8-9 Мах;
  • маса бойової частини близько 300-400 кг;
  • довжина — 8-10 м.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності