• Головна
  • Війна
  • Під час ранкової атаки Києва росіяни могли використати гіперзвукову ракету ЗМ22 “Циркон”

Під час ранкової атаки Києва росіяни могли використати гіперзвукову ракету ЗМ22 “Циркон”

Фото умовне, ілюстративне

Уламки схожої ракети вже знаходили на початку року

Російська Федерація під час масованого обстрілу вранці, 7 лютого, імовірно, використала протикорабельну гіперзвукову ракету ЗМ22 “Циркон” для атаки по Києву. Про це повідомила Defense Express у середу.

За даними фахівців з питань військових технологій, про використання такої ракети свідчать опубліковані в соцмережах фото уламків. Зокрема, на одному знімку видно маркування “3М22”.

Цей надпис відповідає маркуванню ракети “Циркон”, яку разом з російською Х-47 “Кинджал” зараховують до так званої “вундерваффе” — зброї надзвичайно великої сили — Путіна. Однак у зведенні Командування Повітряних сил серед збитих цілей вказані лише крилаті ракети типу Х-555/101 та “Калібр”.

Імовірно, українському ППО все ж вдалося збити “3М22”. “Враховуючи те, що ці уламки “прив'язані” до місця падіння ракети у Дніпровському районі й навряд ЛЕП була ціллю “Циркону”, то її все ж таки підбили”, — зазначили у виданні.

За інформацією власних джерел Defense Express, фрагментація ракети достатньо сильна, і це ускладнює її ідентифікацію. Крім цього, про ЗМ22 “Циркон” відомо мало, адже ця ракета не демонструвалась публічно. Статус цієї ракети є невизначеним навіть у Росії. Раніше оголошували, що її прийняли на озброєння, однак відповідного указу про це не було.

До цього, уламки ракети знайдені сьогодні у Києві відповідають уламкам ще однієї неідентифікованої ракети, яку Росія використала під час обстрілу на початку року. Тоді фахівці також припустили, що це був “Циркон”. У Повітряних силах ЗСУ дану інформацію поки не підтвердили й не спростували.

Додамо, що ракету ЗМ22 “Циркон” у Росії називають “гіперзвуковою”. Однак вона, швидше за все, є твердопаливною ракетою, як Х-47 “Кинджал”. Це значить, що вона розганяється до значної швидкості, нібито до 9 Махів. Дальність її пуску — у межах 600 км, але також декларується й 1000 км.

Цю ракету розробили для озброєння кораблів. Вона призначалась для ураження як військових суден, так і об'єктів на суші. Наразі відомі лише два носії цієї ракети — фрегат “Адмірал Горшков” та атомний підводний човен К-560 “Сєвєродвінск”. Вони розміщені на великій відстані за дальністю пуску ракети по Україні.

Нагадаємо, у середу, 7 лютого, росіянизагинули Україну з літаків Ту-95МС. За ніч і ранок середи Росія випустила по Україні 36 крилатих ракет різних типів, 20 дронів-камікадзе Shahed, п’ять зенітних керованих ракет із ЗРК С-300, а також три балістичні ракети. Унаслідок атаки по Києву загинули четверо людей, ще 39 отримали травми.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності