• Головна
  • Війна
  • Ракета “Циркон”: що відомо про нову російську ракету, якою атакували Київ

Ракета “Циркон”: що відомо про нову російську ракету, якою атакували Київ

Фото уламка ракети "Циркон", якою атакували Київ

Попри заяви росіян про “невловимість“ новітньої ракети, українські сили ППО збили вже чотири “Циркони“

Вранці 25 березня росіяни обстріляли Київ двома гіперзвуковими ракетами. Росія вже втретє за час повномасштабного вторгнення наважилася використати “Циркон” — зброю, яку вони позиціонують, як “суперракету”, здатну безперешкодно долати будь-які системи ППО. Попри це, українській ППО вдалося збити обидві ракети, хоча їхні уламки зруйнували будівлі та завдали значної шкоди.

Атаки ракетами “Циркон” по Україні

Як розповів у коментарі LVIV.MEDIA український журналіст та військовий експерт Сергій Згурець, наразі відомо про три випадки використання ракет моделі “Циркон” для атак по Україні за увесь час повномасштабного вторгнення. Вперше росіяни вдарили ними по Запоріжжю 29 грудня 2023 року, а наступні два рази — по Києву, — 7 лютого та 25 березня. В усіх випадках про те, що атакували саме новітніми гіперзвуковими ракетами, свідчили знайдені уламки з маркуванням “3М22” — індексом ракетного комплексу “Циркон”.

Що відомо про новітню російську зброю

“Циркон” (3М22) — це найновіша російська протикорабельна гіперзвукова крилата ракета з прямострумним повітряно-реактивним двигуном. Вона розроблялася як потенційна заміна застарілим важким ракетам Х-22 “Буревісник”. Перші випробування “Циркону” розпочалися у 2016 році, а демонстраційні пуски з кораблів та підводних човнів РФ провела у 2021-2022 роках.

Офіційно Росія майже не розголошувала характеристики цієї ракети. Проте в різних джерелах називалися такі показники:

  • Швидкість — до 9 Махів (11 000 км/год)
  • Висота польоту — 30-40 км
  • Дальність польоту — від 400 до 1000 км
  • Довжина — 8-10 м
  • Вага бойової частини — 300-400 кг

Невловима для ППО?

Путін хвалився, що через надзвичайно високу швидкість польоту “Циркон” нібито неможливо збити існуючими системами ПРО та ППО у світі. Проте багато експертів ставлять під сумнів заявлені РФ характеристики цієї зброї як завищені та ненадійні.

“Основною перевагою цієї ракети є гіперзвукова швидкість — вона може набирати швидкість у межах 11 тис. км/год. Це суттєво ускладнює перехоплення “Циркону“ засобами протиповітряної оборони, принаймні так заявляє противник. На практиці ж, після збиття двох ракет у лютому та двох зараз, бачимо, що “Циркон“ можна збивати за допомогою комплексів Patriot. Щоправда, їхні уламки все одно можуть спричиняти значні руйнування“, — розповів Сергій Згурець.

Реальні можливості “Циркону” наразі достеменно невідомі. Офіційних даних про масове виробництво та бойове застосування цих ракет РФ не оприлюднювала. За оцінками фахівців, серійне виробництво “Цирконів” поки що не налагоджене через складність конструкції та значну залежність від імпортних комплектуючих.

Пристосування “мрії” до реальності

Ракети “Циркон” мали б встановлювати на кораблях та субмаринах. Передбачалося, що ці ракети запускатимуть з фрегатів проєкту 22350М, атомних крейсерів типу “Орлан” та субмарин проєктів “Ясень” та “Антей”. Наразі жодного з цих нових російських кораблів не існує через технологічне відставання РФ. Достеменно невідомо, звідки саме запускали ракети “Циркон” під час атак по Україні. Цілком імовірно, що для цього адаптували існуючі наземні пускові платформи, які використовують для запусків ракет “Онікс“ та “Іскандер“.

“Зараз ми з’ясовуємо, звідки відбувалися пуски “Цирконів“. Швидше за все їх запускали зі спеціально створеного транспортно-пускового контейнера, який прилаштований до існуючих мобільних пускових платформ. Оскільки їх запускали з Криму, ми не виключаємо, що це черговий експериментальний пуск із ТПК“, — додав Сергій Згурець.

За словами експерта, ракета “Циркон” ще не прийнята на озброєння у РФ, оскільки вона не пройшла необхідних випробувань. На думку Сергія Згурця, росіяни використовують атаки по Україні, як перевірку можливостей цієї моделі ракет, коли йдеться про удари по наземних цілях та про протидію системам ППО, які зараз є в Україні.

Нагадаємо, вранці 25 березня, росіяни атакували Київ балістичними ракетами. Уламки однієї з ракет впали на житловий будинок, що серед постраждалих є 16-річна дівчина.

Також, 7 лютого росіяни вдарили по Києву новітніми гіперзвуковими ракетами “Циркон“. Це підтвердили експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності