• Головна
  • Україна
  • Посольство України в Польщі звернулося до поліції через інцидент з зерном

Посольство України в Польщі звернулося до поліції через інцидент з зерном

Посольство України в Польщі звернулося до поліції через інцидент з зерном

Польська поліція відкрила провадження щодо розсипаного зерна польськими фермерами-протестувальниками

Українське посольство в Польщі звернулося до поліції через інцидент з висипаним зерном у польському місті Дорогуськ, який вчинили польські протестувальники. Поліція Польщі відкрила справу за цим фактом і розпочала необхідні процедури. Про це 12 лютого повідомив посол України в Польщі Василь Зварич на своїй сторінці у Facebook.

Напередодні, 11 лютого, три опломбовані українські вантажівки з зерном пройшли митний контроль, перетнули польський кордон та прямували транзитом до Литви. У польському місті Дорогуськ, що поблизу кордону, польські фермери-протестувальники заблокували їм рух. Згодом учасники протесту відкрили причепи і висипали українське зерно на дорогу.

Наступного для після інциденту, посольство та Генеральне консульство України в Любліні звернулося до польської поліції з вимогою відкрити справу щодо цього злочину.

“Такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації.Тому ми вимагаємо знайти і притягнути винних до відповідальності. Польські органи влади мали б рішуче відреагувати в правовому полі на цей ганебний і образливий для українців і більшості поляків злочин і не дозволити подібних варварських дій в майбутньому” — написав Василь Зварич.

Як повідомив посол Зварич, українські дипломати на зв’язку з водіями вантажівок, з яких висипали зерно фермери-протестувальники. Польська поліція відкрила справу за цим фактом і розпочала необхідні процедури.

Нагадаємо, 9 лютого польські фермери вийшли на вулиці на знак протесту проти Європейського зеленого курсу та відкриття ринку для сільськогосподарської продукції з України. Це найбільша акція протесту у Польщі за останні роки. У перший день страйку польські протестувальники навіть почали заважати залізничним перевезенням з України.

Внаслідок акцій протесту фермерів, було ускладнено рух через пункти пропуску “Медика — Шегині”, “Гребенне — Рава-Руська” і “Дорогуськ — Ягодин”. В понеділок, 12 лютого, фермери-протестувальники заблокували ще два пункти пропуску. Мова йде про КПП “Зосін — Устилуг” та “Долгобичів — Угринів”. Окрім цього, знову заблокували рух “Медика — Шегині”, який 10 лютого вони розблокували.

Польський аграрний міністр Чеслав Сєкерський заявив, що попросить фермерів розблокувати пункти пропуску, водночас він підтримав їх у праві на протест.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності