• Головна
  • Економіка
  • Угорські фермери тракторами блокуватимуть дороги, протестуючи проти українського імпорту

Угорські фермери тракторами блокуватимуть дороги, протестуючи проти українського імпорту

Фото: Attila Balázs / MTI

Угорці планують розпочати протест 9 лютого на пункті пропуску “Захонь”

В Угорщині відбудеться протест угорських фермерів, які виступають проти рішення Єврокомісії про продовження безмитного імпорту українських товарів до ЄС, зокрема зерна та птиці. Про це повідомив президент Асоціації спілок угорських фермерів і союзів фермерів (Magosz) Іштван Якаб у коментарі виданню Vg, у п’ятницю, 2 лютого.

У середу, 31 січня Єврокомісія ухвалила рішення про продовження ЄС пільгового режиму торгівлі з Україною ще на рік. За словами керівника Magosz, через це угорським фермерам доводиться конкурувати з продукцією, виробництво якої “не має відповідати вимогам ЄС”.

“Не тільки зерно, але й птиця, яка класифікується як безмитний продукт, є проблематичною, оскільки останніми роками ЄС сформулював стільки нових правил для виробників, що курей утримують майже за стандартом чотиризіркового готелю, тоді як домашню птицю в Україні тримають у тісних клітках.”, — ідеться у повідомленні.

Як зазначив міністр сільського господарства Іштван Надь, Брюссель планує продовжити цей захід до червня 2025 року, не пропонуючи жодного розв’язання проблем, які викликав імпорт українського зерна. Відтак Magosz та Угорська сільськогосподарська палата (NAK) у спільній заяві зазначили, що “підтримують угорський уряд, який захищає їхні інтереси від Брюсселя”. До цього, Іштван Надь заявив, що пропозиція Єврокомісії щодо продовження пільгового режиму торгівлі з Україною “не пропонує жодного вирішення проблем, викликаних імпортом українського зерна”. Саме тому Будапешт планує зберегти національну заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України, допоки не знайдеться інше рішення.

Протест фермерів запланований на наступну п'ятницю, 9 лютого. Він відбудеться на пункті пропуску “Захонь” поблизу кордону з Україною.

До слова, після того, як торік Єврокомісія не продовжила заборону на імпорт українського зерна, Угорщина, Польща та Словаччина зробили це самостійно. Угорський уряд аргументував це тим, що значна частина сільського господарства належить іноземцям.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності