• Головна
  • Світ
  • Польські фермери знову блокуватимуть кордон з Україною

Польські фермери знову блокуватимуть кордон з Україною

Польські фермери продовжують виступати проти імпорту агропродукції з України, фото ілюстративне

Аграрії проводитимуть масштабний загальнонаціональний страйк з 9 лютого до 10 березня

Польські фермери у п’ятницю, 2 лютого, повідомили про оголошення загального страйку, який розпочнеться з 9 лютого і триватиме до 10 березня. Страйк, зокрема, передбачатиме блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною, пише RMF 24.

Профспілка незалежних фермерів «Солідарність» вирішила розпочати загальний страйк. Як сказано в заяві фермерів, «причина — рішення Брюсселя щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України та пасивність польського уряду». Водночас зазначимо, що одним із лідерів цієї профспілки є колишній міністр сільського господарства Роберт Телус — він очолював це відомство за прем’єрства представника партії «Право і Справедливість» Матеуша Моравецького.

У повідомленні «Солідарності» йдеться, що за тиждень — у п’ятницю, 9 лютого о 10:00 будуть заблоковані всі пункти пропуску на кордоні з Україною. Наскільки довго, інформації поки немає. Крім того, у деяких воєводствах мають початися тимчасові блокування доріг. Вони триватимуть з 9 лютого до 10 березня.

«Наш терпець увірвався. Позиція Брюсселя в останній день січня 2024 року є неприйнятною для всієї нашої аграрної спільноти», — наголосили фермери.

У цьому контексті активісти нагадали про рішення Єврокомісії продовжити торговельну угоду ЄС з Україною до червня 2025 року. Ця угода передбачає безмитне ввезення до країн ЄС низки товарів, але додає деякі зміни в механізм імпорту аграрної продукції. Так, Єврокомісія пропонує для м’яса птиці, яєць і цукру передбачити екстрене гальмування, яке стабілізувало б імпорт на рівні середніх обсягів імпорту в 2022 і 2023 роках. Це означає, що якщо імпорт цих продуктів перевищить ці обсяги, мита будуть повторно введені, щоб обсяги суттєво не перевищували показники попередніх років.

«Крім того, пасивність польської влади та заяви про співпрацю з Європейською комісією та заяви про дотримання всіх рішень Європейської комісії щодо імпорту сільськогосподарської та харчової продукції з України не залишають нам іншого вибору, як оголосити загальний страйк», - йдеться в заяві.

Активісти наголошують, що «немає згоди на імплементацію «Європейської зеленої угоди», стратегії ЄС «від ферми до столу» та Спільної аграрної політики Європейського Союзу в запропонованому вигляді». «Польський уряд повинен мати чіткий план сільськогосподарського виробництва, рентабельності виробництва, реконструкції польського перероблення й польської торгівлі», — наголосили фермери й заявили, що боротимуться за це «до кінця».

Нагадаємо, 24 січня польські фермери вже проводили загальнонаціональний страйк — вони вивели свою техніку на дороги. Водночас із 6 листопада кордон з Україною блокували польські перевізники, однак у січні вони призупинили блокаду до березня. За цей час уряд має виконати їхні вимоги. До протестів польських перевізників також приєднувалися фермери з іншої організації.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності