• Головна
  • Україна
  • Польські фермери блокують два пункти пропуску, з понеділка їх кількість зросте

Польські фермери блокують два пункти пропуску, з понеділка їх кількість зросте

Поляки продовжують блокувати два пункти пропуску на кордоні з Україною, фото ілюстративне з сайту «Волинські новини»

Через блокування на кордоні утворилися великі черги

Польські фермери станом на ранок неділі, 11 лютого, блокують два пункти пропуску на кордоні з Україною — «Ягодин — Дорогуськ» і «Рава-Руська — Гребенне». Завтра кількість заблокованих пунктів пропуску може зрости, сказав в ефірі телемарафону речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

За його словами, через дії протестувальників на всьому кордоні утворилися великі черги з вантажівок: навпроти Ягодина — 700, навпроти Рави-Руської — 400, навпроти Краківця — 1000. Цей пункт пропуску не блокується, просто стало більше машин, які намагаються перетнути кордон в обхід блокади, пояснив речник Держприкордонслужби, якого цитує LIGA.net.

Демченко уточнив, що блокада пунктів пропуску не означає повне перекриття руху — легкові автомобілі й автобуси через кордон пропускають. Перетин кордону ускладнений тільки для вантажівок. Якщо до блокади через Ягодин за добу могли проїжджати 1200-1400 вантажівок в обох напрямках, то в суботу їх було лише 160. У Раві-Руській пропускна спроможність через блокаду зменшилася втричі.

Як нагадав Демченко, з понеділка, 12 лютого, фермери збираються блокувати ще два пункти пропуску: «Устилуг — Зосин» і «Угринів — Долгобичув».

«Будемо сподіватися, що цього не станеться, хоча навряд», — сказав Демченко

й додав, що у будь-який момент може відновитися блокада пункту пропуску «Шегині — Медика».

«Учора близько 11:30 ми отримали від польських колег, що учасники блокади припинили свої дії, і рух відтоді відбувається інтенсивний, але в чергах перебуває ще незначна кількість вантажівок — десь 240», — повідомив Демченко.

Нагадаємо, 9 лютого польські фермери вийшли на вулиці на знак протесту проти Європейського зеленого курсу та відкриття ринку для сільськогосподарської продукції з України. Це найбільша акція протесту у Польщі за останні роки. У перший день страйку польські протестувальники навіть почали заважати залізничним перевезенням з України.

Через акції протесту фермерів було ускладнено рух через пункти пропуску «Медика — Шегині», «Гребенне — Рава-Руська» і «Дорогуськ — Ягодин». 10 лютого вони розблокували рух у пункті пропуску «Медика — Шегині». 12 лютого фермери можуть заблокувати ще два пункти пропуску на українському кордоні.

Польський аграрний міністр Чеслав Сєкерський заявив, що попросить фермерів розблокувати пункти пропуску, водночас він підтримав їх у праві на протест.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності