• Головна
  • Світ
  • Польща пропускає до ЄС підсанкційну деревину з Білорусі за підробленими документами

Польща пропускає до ЄС підсанкційну деревину з Білорусі за підробленими документами

Білоруська деревина за підробленими документами потрапляє через Польщу в ЄС, ілюстративне фото «Радіо Свобода»

Білоруська деревина потрапляє до ЄС під виглядом казахстанської

Білоруська деревина, яка потрапила під санкції, завозиться на територію Євросоюзу через Польщу. Для цього використовують підроблені документи про те, що сировина прямує з Казахстану, з’ясували журналісти-розслідувачі з проєкту «Схеми» від української служби «Радіо Свобода», «Білоруського розслідувального центру» та польського видання Gazeta Wyborcza.

Журналісти виявили, що після запровадження санкцій щодо деревини з Білорусі навесні 2022 року, суттєво зріс імпорт до Євросоюзу деревини з Казахстану. Водночас до повномасштабної війни в Україні Казахстан, лісистість якого складає всього 5% території, майже не постачав дерево в Європу.

За даними Євростату, у 2022 році з Казахстану ввезли товарів із дерева на 14 мільйонів євро, а у 2023-му цей показник збільшився майже вп'ятеро — до 68 мільйонів.

Розслідувачі проаналізували один з контрактів між казахстанською фірмою Nurr-electro та польською PLRBL на поставку палісаду з сосни на суму майже мільйон євро, укладений у жовтні. Виявилося, що підписи та відбитки печаток на документі казахстанської Nurr-electro сфальсифіковані. Двоє незалежних експертів з графічного дизайну також зауважили, що ці підписи накладені на документи за допомогою фоторедактора.

Юрист казахстанської компанії Nurr-electro Арман Тулієвич у коментарі журналістам зазначив, що «не було фінансових операцій за такою угодою, не те що товару» і «у нас немає такої печатки». А представник білоруської компанії-перевізника «Галлардо» зізнався, що товар із Білорусі: «ми з Казахстану не везли, ми з Білорусі везли, нам там завантажили», — сказав він.

Єдиний власник польської компанії PLRBL, яка купувала цю деревину, Олег Янович відмовився розмовляти із журналістами з цього приводу.

Також розслідувачі за допомогою власних джерел на ринку з'ясували, що відвантаження деревини відбувалось зі складу білоруського підприємства, власником якого є вже згаданий Янович.

У Міністерстві закордонних справ Польщі у відповіді на запит журналістів заявили, що питання обходу санкцій не належить до їхньої компетенції. У Митній службі Польщі заявили, що не мають фізичної можливості перевіряти всі митні декларації. З Міністерства внутрішніх справ Польщі надійшла відповідь, що за викладеними у запиті фактами розпочалася перевірка, але від подальших коментарів у відомстві утримались.

Санкції ЄС проти Білорусі

Після початку повномасштабної війни Росії проти України Євросоюз ввів обмеження на ввезення деяких товарів із Білорусі через надання Росії власної території як плацдарму для наступу. У березні 2022 року ЄС запровадив санкції у тому числі й щодо білоруської деревини, значна частина якої постачалася в Європу.

Скандали довкола торгівлі Польщі з Росією та Білоруссю

На тлі протестів польських фермерів проти імпорту з України сільськогосподарської продукції, які супроводжуються блокадою кордону, до Польщі продовжує надходити сільськогосподарська продукція з Росії. Спочатку її завозять у Білорусь, а вже з Білорусі везуть до Польщі. Журналісти-розслідувачі переконалися в тому, що з Білорусі до Польщі за день проїжджають сотні вантажівок з російською аграрною продукцією. Також Польща суттєво збільшила імпорт російських огірків.

Водночас польські правоохоронці перешкоджають журналістам, які висвітлюють торгівлю Польщі з Росією. Зокрема, раніше вони затримали українського журналіста-розслідувача Михайла Ткача, але згодом відпустили. Пізніше у Польщі затримали ще двох українських журналістів: їх депортували та заборонили їм в’їзд до Польщі на п’ять років.

20 березня поляки почали блокувати пункт пропуску на кордоні з Росією, але через чотири дні раптово припинили блокаду, пояснивши це великодніми святами. Водночас блокада кордону з Україною триває.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності