• Головна
  • Світ
  • Росіяни отримують від поляків сотні мільйонів доларів за аграрну продукцію

Росіяни отримують від поляків сотні мільйонів доларів за аграрну продукцію

Вантажівки на польсько-білоруському кордоні, фото «Української правди»

Журналісти «Української правди» зробили розслідування про те, як Польща торгує з Росією через Білорусь

В час, коли поляки активно страйкують проти імпорту української сільськогосподарської продукції, блокуючи на кордоні тисячі українських вантажівок, Польща активно купує аграрну продукцію в росіян, свідчить розслідування «Української правди», опубліковане пізно ввечері в четвер, 29 лютого. У ньому журналіст-розслідувач Михайло Ткач показав, як сотні польських вантажівок з російською агропродукцією їздять через Білорусь в Польщу і в зворотному напрямку.

Так, біля КПП «Кукурикі» журналісти нарахували сотні фур, які без перешкод заїхали до Польщі з боку Білорусі. Судячи зі спілкування з представниками агрофірм, спочатку російська агропродукція прямує до Білорусі, там її перевантажують у спеціальних центрах на вантажівки з польською реєстрацією, а далі фури вирушають до Польщі за адресами великих компаній.

Один із таких центрів у Білорусі — термінал «Колядичі» Державного підприємства «БТЛЦ» в Мінську.

За інформацією польських джерел та даними з відкритих та закритих баз, у Польщі є щонайменше три компанії, які є найбільшими покупцями агропродукції з Росії: Bromex, Diaspolis та Kampol Krzysztof Łużniak.

Також журналісти у процесі розслідування зв’язалися польської компанії та представився менеджером реальної білоруської компанії. Він відкрито запропонував придбати російський ріпаковий шрот під білоруськими документами. У відповідь менеджер польської фірми попросив надіслати умови постачання на електронну пошту. Водночас ще у вересні 2023 року після протестів фермерів Польща заборонила ввезення ріпакового шроту з України. Після цього обсяг продукції, який продовжував їхати з Білорусі, невпинно збільшується. Так, лише за три місяці після запровадження заборони на ріпаковий шрот з України поляки купили ріпакового шроту через Білорусь на 8 млн доларів.

Редактор «Економічної правди» Дмитро Дєнков зазначив, що загалом Польщі та іншим країнам ЄС ніхто не забороняв торгувати з Росією та Білоруссю, адже немає санкцій, які стосуються саме агропродукції.

«Для Європи ці країни несуть потенційну загрозу, але вони все одно продовжують торгувати з ними агропродукцією. Якщо ми візьмемо баланс торгівлі агропродукцією між Польщею та Росією, то найбільше, що дивує: у них навіть цей товарообіг зростає і цифри торгівлі виросли порівняно з 2021 роком», — сказав Дєнков. Загалом такий товарообіг вимірюється сотнями мільйонів доларів.

Нагадаємо, на тлі масових протестів польських фермерів прем’єр-міністр Польщі Дональд туск заявив про обговорення можливості закриття кордону з Україною для торгівлі. Утім, поки що такі перемовини не ведуться, заявила українська влада.

Також нагадаємо, що польська поліція та спецслужби на кілька годин затримали автора розслідування, частину відзнятих матеріалів польські силовики видалили.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності