• Головна
  • Світ
  • Польща може повністю закрити кордон з Україною для торгівлі товарами

Польща може повністю закрити кордон з Україною для торгівлі товарами

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск. Фото: PAP

Наразі між українською та польською стороною тривають перемовини

Україна та Польща обговорюють тимчасове закриття кордону, аби припинити двосторонню торгівлю товарами. Про це у середу, 28 лютого, заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, пише видання PAP.

"Я готовий приймати важкі рішення, коли мова йде про кордон з Україною. Завжди консультуємося з Києвом, щоб не було непотрібної напруги. Але ми повинні знайти довгострокове рішення", — сказав Туск.

Польський прем'єр зазначив, що Польща є найбільш проукраїнською державою, втім вони мають найбільші проблеми внаслідок російсько-української війни. Рішення щодо закриття кордону, за словами Туска, буде тимчасовим та болючим для обох сторін. “Ми готові до серйозної розмови про ліміти. Ті ліміти (на експорт товарів з України — ред.), які пропонують Брюссель і Київ, для нас неприйнятні. Польща пропонуватиме в Брюсселі, щоб базовим періодом були не 2022-2023 роки, а час до (повномасштабної) війни”, — зазначив прем'єр-міністр Польщі.

Дональд Туск анонсував сільськогосподарський саміт у Варшаві, який відбудеться у четвер, 29 лютого. Під час нього прем'єр зустрінеться із польськими протестувальниками.

Оновлено. Заступник міністра економіки Тарас Качка повідомив, що Україна і Польща провели чотиригодинні переговори та знайшли спільну мову, про закриття кордону не згадували. За його словами, обидві сторони працюють над конструктивним рішенням, як розблокувати кордон та врахувати інтереси фермерів Польщі та України.

“За всі чотири години переговорів опція закриття кордону не згадувалась. Як досить чітко сказав премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск - це було б дуже болісним рішенням для наших економік”, — написав Качка.

Нагадаємо, польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізники називають “надмірну конкуренцію” після ухвалення “транспортного безвізу” між Україною та країнами ЄС. Зокрема, поляки заявляють, що українці витісняють їх з ринку.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності