• Головна
  • Світ
  • Польські перевізники заявили про плани відновити блокаду кордону з Україною

Польські перевізники заявили про плани відновити блокаду кордону з Україною

Польські перевізники з фермерами блокують пункт пропуску «Шегині — Медика», листопад 2023, фото «Суспільного»

Перевізники стверджують, що уряд не виконав їхніх вимог

З 1 березня польські перевізники планують приєднатися до протесту фермерів, які блокують прикордонні переходи з Україною. З листопада 2023 року перевізники вже блокували кордон, але 16 січня зупинили блокаду після досягнення домовленостей з урядом. Тепер перевізники кажуть, що польський уряд не виконує досягнуті домовленості, повідомляє RMF 24.

Протест хочуть організувати перевізники з Люблінщини та Підкарпаття, заблокувавши переходи «Рава-Руська — Гребенне», «Ягодин — Дорогуськ» «Краківець — Корчова». Крім того, протест, можливо, відбудеться і на КПП «Медика — Шегині».

Як йдеться в публікації, минулого тижня міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак сказав, що пам'ятає про вимоги перевізників, зокрема нові законодавчі акти щодо посилення перевірок українських перевізників. За його словами, ці вимоги обов'язково виконають. Утім, перевізники стверджують, що після угоди з урядом про припинення попереднього протесту минули тижні, а вони досі не отримали проєкт відповідного закону.

Крім того, один з організаторів майбутніх акцій каже, що перевізники продовжували свої протести, неофіційно приєднуючись до фермерів.

Нагадаємо, польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. Зокрема, польські перевізники заявляють, що українці витісняють їх з ринку. Своєю чергою польські фермери протестують проти імпорту української сільськогосподарської продукції, а також домагаються помʼякшення європейського «зеленого курсу». Крім того, вони хочуть отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

16 січня польські перевізники припинили блокувати кордон, однак 9 лютого блокаду почали фермери, вона триває досі та є частиною загальнонаціонального протесту.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності