• Головна
  • Світ
  • Наступна пандемія може виникнути через постачання м’яса в США

Наступна пандемія може виникнути через постачання м’яса в США

Наступна пандемія може виникнути через постачання м’яса в США

Свиней і птиці вирощують у Сполучених Штатах у більшій кількості, ніж майже будь-де у світі, і вони є найбільш ймовірними переносниками особливо летального спалаху грипу

Наступна глобальна пандемія може прийти зі Сполучених Штатів.

Про це йдеться у звіті Гарвардської школи права та Нью-Йоркського університету, який досліджує, як тут взаємодіють люди, худоба та дикі тварини, пише USA Today.

Зазначається, що багато відомих та жахливих захворювань походять від тварин, зокрема ВІЛ/СНІД, Ебола, Зіка, пандемічний грип і COVID-19. Деякі вперше проявилися, як правило, на африканському чи азійському континентах. Причиною цих зоонозних захворювань часто є погана гігієна, відсутність державного нагляду або небезпечна практика в цих місцях.

Водночас попри те, що американці часто думають, що «цього не могло статися тут», дослідники виявили, що правила настільки вільні, що вірус або інший заразний мікроб може легко перейти від тварин до людей у ​​США, спровокувавши смертельний спалах.

«Існує справді це помилкове відчуття безпеки та необґрунтована віра в те, що зоонози — це щось, що трапляється деінде. Насправді я думаю, що ми вразливіші, ніж будь-коли, у багатьох відношеннях», — сказала Енн Ліндер, один із провідних авторів звіту та заступник директора з питань політики та досліджень Програми права та політики щодо тварин Брукса МакКорміка-молодшого в Гарвардській школі права.

Так, у звіті висвітлюються кілька вразливих сфер, включаючи:

  • комерційні ферми, де мільйони одиниць худоби тісно контактують між собою;
  • торгівлю дикими тваринами, при якій тварини імпортуються з мінімальними перевірками або без них;
  • торгівлю хутром, у якій норки та інші тварини розводяться заради шуби, з невеликим контролем безпеки.

«Завдяки глобалізації ми стерли моря, гори та інші природні межі хвороб», — зауважила Ліндер, експертка із законодавства та політики щодо тварин.

У США вирощують близько 10 мільярдів наземних тварин, кількість яких щорічно збільшується приблизно на 200 мільйонів. Наприклад, свиней і птиці вирощують у Сполучених Штатах у більшій кількості, ніж майже будь-де у світі, і вони є найбільш ймовірними переносниками особливо летального спалаху грипу.

Натомість представники промисловості поспішили захистити безпеку своєї практики.

«Згідно з CDC, ймовірність передачі пташиної хвороби людині в Сполучених Штатах надзвичайно рідкісна», — сказав Ешлі Петерсон, старший віце-президент Національної курячої ради з наукових і регуляторних питань.

Проте працівники свиноферм і птахофабрик особливо вразливі через відсутність правил, які їх захищають.

«Практично немає жодного регулювання розведення тварин на фермах. Існує обмежене регулювання бійні, але воно вкрай неадекватне, і ситуація стає гіршою. Зараз федеральний уряд дерегулює бійню, а не посилює нагляд», — зазначила Делчіанна Віндерс, доцент права та директор Інституту законодавства та політики щодо тварин у Вермонтській юридичній та вищій школі в Роялтоні, яка не брала участі у звіті, але досліджує цю тему.

Наприклад, оскільки норкова та хутряна промисловість не виробляє харчових продуктів, вона навіть менш регулюється. Тоді як інше дослідження, опубліковане в «Працях Національної академії наук», виявило, що «норка, більше, ніж будь-який інший вид, який вирощують на фермах, становить ризик для виникнення майбутніх спалахів захворювань і еволюції майбутніх пандемій». Інші дослідження показали, що норки чутливі до SARS-CoV-2, вірусу, який викликає COVID-19, і спалахи були виявлені на 18 американських норкових фермах протягом перших двох років пандемії. Вважається, що щонайменше четверо американців, двоє з яких працювали на норкових фермах, були заражені тваринами.

Чалліс Гоббс, виконавчий директор торгової групи «Комісія з хутра США», сказав, що галузь, працюючи з федеральним урядом і державними установами, вакцинувала 95% популяції норок у США, починаючи з літа 2021 року. Витрати були повністю покриті норководами, які також допомагають фінансувати проект спостереження за SARS-CoV-2 на норкових фермах.

«Незважаючи на заяви захисників прав тварин, норки, які вирощуються в США, не становлять значної загрози для населення. Близько 220 мільйонів живих диких тварин імпортується до Сполучених Штатів щороку для домашнього тваринництва та інших цілей, багато з них без перевірки здоров’я чи безпеки», — сказала Ліндер.

Ймовірно, найперший випадок лихоманки Ебола, який спровокував спалах у Західній Африці з 2013 по 2016 роки, був пов’язаний з м’ясом диких тварин. За словами дослідниці, імпорт м’яса буша до Сполучених Штатів є незаконним, але не є незаконним імпорт тих самих живих тварин, з яких походить м’ясо буша.

«Є широкі прогалини. Багато з цього приховано від очей громадськості. Ми так багато не знаємо, тому що ми не стежимо», — сказала Віндерс.

Вона каже, що стурбована тим, скільки грошей уряд витрачає на субсидування та захист галузей, які, на її думку, піддають ризику американську громадськість. Дослідниця сподівається, що Конгрес скористається цьогорічним відтворенням законопроєкту про ферми, щоб обмежити субсидії та запровадити нові правила безпеки для тваринництва.

Нагадаємо, нову пандемію через глобальне потепління можуть спричинити заморожені в арктичних льодах віруси та бактерії.

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності