Чи слід пити вітамін D взимку для профілактики: поради медиків

Вітаміни
Фото: Freepik

Узимку люди отримують менше вітаміну D природним шляхом

Вітамін D — це так званий «вітамін сонця», адже більшу частину елементу люди отримують саме завдяки впливу сонячного світла. Водночас узимку, коли сонячний день коротший, а погода холодніша, люди менше часу проводять на вулиці, унаслідок чого кількість вітаміну D знижується. Однак чи є це причиною, щоб додатково приймати вітамін D, розповідаємо у матеріалі.

Для чого потрібен вітамін D і які наслідки його браку

Як пояснюють у Центрі громадського здоров’я України, вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій і фосфати — ці мінерали важливі для здоров’я кісток, зубів і м’язів.

Разом із кальцієм вітамін D допомагає захиститися від розвитку остеопорозу — хвороби, яка робить людські кістки тоншими й слабшими й підвищує ризик їх руйнування. Так, у дітей нестача вітаміну D може призвести до рахіту, а у дорослих — до остеомаляції.

Крім того, організму вітамін D потрібен і для інших функцій. Він необхідний м’язам, щоби рухатися, і нервам, щоб передавати повідомлення між мозком і тілом. Також імунна система потребує вітаміну D, щоби боротися із бактеріями й вірусами.

Скільки вітаміну D потрібно людині

За даними Національної служби охорони здоров’я Великої Британії, для людей різного віку необхідні різна кількість вітаміну на добу.

Так, дітям від 1 року і дорослим необхідно 10 мікрограмів вітаміну D на день. Те саме стосується вагітних жінок і жінок, які годують груддю, а також людей із ризиком дефіциту вітаміну D.

Водночас дітям до 1 року потрібно від 8,5 до 10 мікрограмів вітаміну D на день.

«Мікрограм у 1000 разів менший за міліграм (мг). Іноді кількість вітаміну D виражається в міжнародних одиницях (МО). 1 мікрограм вітаміну D дорівнює 40 МО. Таким чином, 10 мікрограмів вітаміну D дорівнюють 400 МО», — додають у Національній службі охорони здоров’я.

Як отримати вітамін D природним шляхом

Зазвичай, щоби здорова людина отримала необхідну порцію вітаміну D, достатньо бувати на сонці й вживати продукти, які містять вітамін D. Тому, попри холодну погоду й невелику кількість сонця, взимку варто бувати на вулиці щонайменше 15–20 хвилин на день. Також треба додавати до раціону такі продукти, як:

  • жирна риба — скумбрія, тунець, форель, лосось;
  • молочні продукти — вершкове масло, твердий сир, домашній сир, йогурт, сироватка, цільне молоко;
  • яловича печінка;
  • яєчні жовтки.

Кому потрібно пити вітамін D додатково

Є люди, яким може не вистачати отриманого природним шляхом вітаміну D. За інформацією МОЗ, до них належать:

  • немовлята;
  • люди старшого віку, особливо якщо вони не виходять із дому;
  • люди з ожирінням;
  • люди із незбалансованим харчуванням, наприклад, вегани;
  • люди із хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки.

Крім того, у Національній службі охорони здоров’я Великої Британії до цього переліку додають і дітей віком від 1 до 4 років.

Загалом же людям, які перебувають у групі ризику, може знадобитися приймати вітамін D як харчову добавку. Для того, щоб визначити необхідну кількість елементу, слід звернутися до сімейного лікаря та пройти тестування на рівень вітаміну D в крові. За результатами аналізу лікар зможе призначити додатковий прийом вітаміну D.

Чи слід усім пити вітамін D взимку для профілактики

У Національній службі охорони здоров’я Великої Британії зауважують, що у період з кінця березня чи з початку квітня до кінця вересня більшість людей може виробляти весь необхідний їм вітамін D за допомогою сонячного світла та збалансованого харчування.

Натомість восени та взимку дорослим та дітям старше 4 років, які не належать до групи ризику, все ж буває важко отримати достатню кількість вітаміну D завдяки сонцю та їжі. Відтак, лікарі рекомендують усім розглянути можливість щоденного прийому добавки, яка містить 10 мікрограмів вітаміну D протягом осені та зими.

Однак, як наголошують британські медики, додатково приймати вітамін D зовсім не обов'язково, а з приводу вживання будь-яких добавок перш за все слід консультуватися зі своїм лікарем.

До чого призводить передозування вітаміну D

Попри всю беззаперечну користь вітаміну D для людського організму, приймання надмірної кількості добавок може мати негативні наслідки.

Так, велика кількість вітаміну D може призвести до накопичення кальцію в організмі. Гіперкальціємія ж може зробити кістки слабшими, зашкодити ниркам та серцю.

За інформацією Національної служби охорони здоров’я Великої Британії, не варто вживати понад 100 мікрограмів вітаміну D на день — це може бути шкідливим, зокрема для вагітних і жінок, які годують грудьми, людей похилого віку та дітей віком від 11 до 17 років.

Діти ж віком від 1 до 10 років не повинні вживати понад 50 мікрограмів на день, а малюкам до 12 місяців не можна вживати понад 25 мікрограмів на день.

Як безпечно вживати вітамін D

У Національній службі охорони здоров’я Великої Британії та в українському Міністерстві охорони здоров’я радять перш за все завжди консультуватися з лікарями та дотримуватися порад медиків щодо прийому харчових добавок та дозування препаратів.

Також не слід займатися самолікуванням. Навіть попри те, що британські лікарі вважають, що восени та взимку додатковий прийом вітаміну D може знадобитися навіть тим людям, які не перебувають у групі ризику, перед тим, як ухвалити рішення про приймання добавки вітаміну D, слід здати аналізи та порадитися із сімейним лікарем. Це пов’язано з ризиками передозування, про які важливо пам’ятати.

Крім того, хоч і неможливо отримати передозування вітаміном D через вплив сонячного світла, варто прикривати або захищати шкіру у разі тривалого перебуваєте на сонці. Це допоможе зменшити ризик опіків та раку шкіри.

Нагадаємо, восени та взимку організму потрібно готуватися до зміцнення імунітету та адаптуватися до можливого сезонного авітамінозу. LVIV.MEDIA розповідає, як запобігти хворобам та зміцнити організм.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності