Як зміцнити імунітет та що їсти, аби не хворіти

Як зміцнити імунітет та що їсти, аби не хворіти

Баланс в процесі насичення поживними речовинами — це запорука хорошого захисту від мікробів і бактерій

Настала осінь, а це означає, що організму потрібно готуватися до зміцнення імунітету та адаптуватися до можливого сезонного авітамінозу. LVIV.MEDIA розповідає, як запобігти хворобам та зміцнити організм восени.

Які овочі та фрукти зміцнюють імунітет

Баланс в процесі насичення поживними речовинами — це запорука хорошого захисту від мікробів і бактерій. Коли ми ставимо собі питання про те, що їсти, аби не хворіти, перше, що спадає на думку — цитрусові. Лимони, апельсини та грейпфрути багаті вітаміном С, а значить, захищають від застуди. Щодо гранату, то попри велику кількість вітаміну С та заліза, його порція для дівчат становить не більше 200-300 грамів, для чоловіків трошки більше. 

Натомість ківі багатий ферментами, що допомагають перетравлювати їжу. Шляхом вмісту калію і великої кількості вітаміну С підтримати роботу серця і зміцнити імунітет буде простіше. Виноград покращує кровообіг шляхоом купи антиоксидантів, а також зміцнює стінки судин, сприяє очищенню організму і відновленню клітин шкіри. Особливо корисний виноград червоних сортів.

Помідори містять лікопен — антиоксидант, здатний підтримати молодість і здоров'я імунної системи. Особливо томати корисні для чоловіків, оскільки лікопен знижує ризик захворювання на рак передміхурової залози та скорочує ймовірність серцевого нападу. Свіжі помідори підіймає імунітет на клітинному і системному рівні, вони також знижують ризик передачі генетичних захворювань. 

Також варто їсти моркву. Цінність моркви у високому вмісті вітаміну А, основна функція якого — захищати організм від старіння, а імунітет від негативного впливу зовнішніх факторів. Капуста містить багато кальцію, вітамінів А1, В і В1, а також в ній є рибофлавін, нікотинова і пантотенова кислоти та безліч мінералів. Цей овоч незамінний для тих, хто хоче зміцнити імунітет без шкоди для фігури.

У чому варто обмежитись 

Попри безсумнівну користь природних дарів для імунітету, при деяких станах фрукти, ягоди та овочі варто вживати з обережністю. Наприклад, при проблемах зі шлунком не варто їсти сирими кислі фрукти. Також лікарі радять бути обережним з сирими фруктами та овочами потрібно бути при:

  • панкреатиті;
  • порушеннях роботи печінки;
  • проблемах у роботі жовчного міхура.

Аби визначити, які овочі та фрукти вам протипоказані, зверніться до гастроентеролога або дієтолога.

Які вітаміни потрібно вживати для зміцнення імунітету

Захисні функції організму залежать від наявності в ньому всіх необхідних компонентів вітамінно-мінерального комплексу. Серед вітамінів найбільш потрібні: 

  • аскорбінова кислота запобігає розвитку ГРВІ та простудних хвороб, сприяє початку відновлення і загоєння пошкоджених клітин. Елемент не накопичується, тому поповнювати його запаси потрібно щодня. Потрібно знати, які продукти підвищують імунітет у дорослих і містять вітамін C в достатній кількості. Це кольорова капуста, солодкий перець і цитрусові. 
  • А (каротин) захищає шкіру і слизові оболонки від проникнення вірусів і бактерій, є антиоксидантом. Міститься в моркві, червоному болгарському перці, шпинаті, петрушці, печінці, сирі. B6 (піридоксин) бере участь у більш як 40 біохімічних реакціях, є частиною ферментів, необхідних в утворенні антитіл і підвищують імунітет. 
  • продукти, до складу яких входить B6 — куряче м’ясо, лосось, рис, квасоля, банани, волоські горіхи. 
  • D (кальциферол) не тільки є будівельним елементом для кісток. Він допомагає правильно функціонувати кістковому мозку, в якому виробляються антитіла, що протистоять вірусам. Багата цим вітаміном риба, така як оселедець, щука, тунець і форель. 
  • E (токоферол) володіє антиоксидантними та захисними властивостями, сприяє інтенсивному утворенню інтерлейкіну. Ця речовина прискорює ріст імунокомпетентних клітин. Знайти його можна в рослинній олії, насінні соняшнику, горіхах.

Поради щодо того, як зміцнити імунітет

Дієтологи пропонують восени активно налягати на цільнозернові каші, м'ясо птиці, яйця та рибу, які зміцнять організм. А от магазинні сосиски та ковбаси навпаки ослаблять через вміст нітритів, стабілізаторів і консервантів. А ще, фахівці радять час від часу здавати аналізи. Бо ж поповнити запас організму вітамінами, наминаючи овочі, фрукти чи зелень можна, якщо ситуація не критична. У гірших випадках, найімовірніше, доведеться звертатися по допомогу до лікаря. 

Люди в поспіху не встигають поїсти вранці, і це призводить до занепаду життєвих сил. Тому не має значення, у скільки ви прокидаєтеся або йдете з дому — потрібно снідати, хоч і дослідження групи вчених Школи громадського здоров’я и превентивної медицини Університету Монаша демонструє, що це не обов’язково.

Влаштуйте собі невеликий полуденок, потім обід і зовсім легку вечерю. А час розподіляйте так, як вам зручно. Водночас немає на 100% точного домашнього тесту для визначення сили імунної системи. Але якщо вона ослаблена, то на це вкажуть деякі ознаки:

  • сонливість, млявість, швидка стомлюваність, що йдуть під руку з дратівливістю і втратою концентрації;
  • регулярна поява герпесу на губах;
  • сприйнятливість до ГРЗ, ангін і інших вірусних захворювань;
  • непереборна тяга до солодкого, викликана нестачею магнію, хрому і фосфору.  
  • часті епізоди дисбактеріозу, метеоризму та інші проблеми з кишківником. 

Якщо проігнорувати зазначені симптоми, вони можуть почати переходити в хронічну форму або обростати ускладненнями. Аби не хворіти, треба гуляти на свіжому повітрі, дотримуватися збалансованого харчування, здорового сну та давати організму помірне фізичне навантаження. Також рекомендуємо як у себе дома, так і на роботі, робити вологе прибирання. 

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про те, чому не варто пити воду із багаторазових пляшок.

Здоров’я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності