• Головна
  • Лайфстайл
  • Вчені оживили вірус «зомбі», який був заморожений у льоді 48 тисяч років тому

Вчені оживили вірус «зомбі», який був заморожений у льоді 48 тисяч років тому

Вчені оживили вірус «зомбі», який був заморожений у льоді 48 тисяч років тому

Деякі вчені побоюються, що зміна клімату нагріває Арктику, відтак танення вічної мерзлоти може вивільнити стародавні віруси, які не контактували з живими істотами протягом тисяч років

Вчені відродили стародавні віруси-зомбі з вічної мерзлоти та виявили, що вони все ще можуть заражати живих одноклітинних амеб. Ймовірність того, що ці віруси заразять тварин або людей, наразі невідома, але дослідники кажуть, що віруси вічної мерзлоти слід розглядати як загрозу.

Про це пише Yahoo News.

Вічна мерзлота — це шар ґрунту, який залишається повністю замерзлим цілий рік — принаймні так було раніше, до того як діяльність людини почала підвищувати глобальну температуру. Загалом вона займає 15% суші Північної півкулі.

Однак через зміну клімату вічна мерзлота швидко тане, демонструючи безліч стародавніх зразків від вірусів і бактерій до шерстистих мамонтів і бездоганно збереженого печерного ведмедя.

Так, французький професор Жан-Мішель Клавері знайшов штами замороженого вірусу віком 48 тисяч років у кількох місцях вічної мерзлоти в Сибіру. Найстаріший штам, який датується 48 500 роками, походить із зразка ґрунту з підземного озера, тоді як наймолодшим зразкам було 27 тисяч років.

Деякі вчені побоюються, що зміна клімату нагріває Арктику, відтак танення вічної мерзлоти може вивільнити стародавні віруси, які не контактували з живими істотами протягом тисяч років. Таким чином, рослини, тварини та люди можуть не мати до них імунітету.

«Ви повинні пам’ятати, що наш імунний захист був розроблений у тісному контакті з мікробіологічним оточенням. Якщо у вічній мерзлоті є вірус, з яким ми не контактували тисячі років, можливо, наш імунний захист недостатній», – сказала Біргітта Евенгорд, почесна професорка кафедри клінічної мікробіології Університету Умео у Швеції.

Зазначимо, що це не перший раз, коли Клавері відроджує стародавні віруси або «віруси-зомбі», як він їх називає. Він публікує дослідження на цю тему з 2014 року і каже, що дуже мало дослідників сприймають ці віруси серйозно.

«Це помилково говорить про те, що такі випадки рідкісні і що «віруси-зомбі» не становлять загрози здоров’ю», — зазначив Клавері.

У цьому дослідженні Клавері та його команда змогли оживити кілька нових штамів «зомбі» вірусів і виявили, що кожен із них усе ще може інфікувати культивованих амеб.

«Ми розглядаємо ці віруси, що заражають амеб, як замінники всіх інших можливих вірусів, які можуть бути у вічній мерзлоті. Ми бачимо сліди багатьох інших вірусів. Отже, ми знаємо, що вони там. Ми не знаємо напевно, чи вони ще живі. Але ми вважаємо, що якщо віруси амеб ще живі, то немає причин, чому інші віруси не будуть ще живі й не здатні заразити своїх власних господарів», — сказав Клавері.

Поточні дослідження заморожених вірусів, таких як «зомбі», допомагають вченим краще зрозуміти, як ці стародавні віруси функціонують і чи можуть вони заразити тварин або людей.

Нагадаємо, нову пандемію через глобальне потепління можуть спричинити заморожені в арктичних льодах віруси та бактерії.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності