• Головна
  • Лайфстайл
  • Птахів, яким загрожує зникнення, можна захистити від хижаків: що у цьому може допомогти

Птахів, яким загрожує зникнення, можна захистити від хижаків: що у цьому може допомогти

Птахів, яким загрожує зникнення, можна захистити від хижаків: що у цьому може допомогти

Ці методи можна використовувати як нелетальне вирішення питання створення захисту для вразливої ​​здобичі

Боротьба з хижаками є поширеною проблемою в районах, де популяції жертв, наприклад, водоплавних птахів, що гніздяться на землі, не можуть протистояти великій кількості хижаків. Наприклад, руда лисиця є інвазивним видом у деяких частинах світу. Вони можуть спричинити зниження популяції видів жертви.

Про це пише Phys.

Боротьба з хижаками шляхом полювання може бути важкою і не може проводитися скрізь і в будь-який час, наприклад, у період гніздування птахів. Тому існує глобальна потреба в альтернативних, нелетальних методах. Тож у великому польовому експерименті, проведеному на півдні Фінляндії, міжнародна група дослідників випробувала два методи, які могли б захистити різні види жертв.

Зокрема, дослідники розповсюджували запах водоплавних птахів у заболочених місцях. За допомогою хімічного камуфляжу, нового методу, успішно випробуваного в Австралії та Новій Зеландії, дослідники вивчили, чи запах здобичі в цьому районі заважає хижакам знаходити пташині гнізда. В інших областях дослідники використовували яйця, які містили аверсивну речовину, що викликає нудоту, щоб змусити хижаків повірити, що пташині яйця неїстівні.

Дослідження показало, що хімічний камуфляж суттєво зменшив випадки атак рудих лисиць на штучні гнізда водоплавних птахів, але подібного ефекту не спостерігалося з єнотовидними собаками.

«Руді лисиці можуть більше покладатися на свій нюх, щоб знайти пташині гнізда, тоді як єнотовидні собаки можуть знаходити гнізда випадково, коли вони пересуваються в цьому районі», — каже старший науковий співробітник Веса Селонен з університету «Турку», Фінляндія.

Схожі, але дещо менш продуктивні результати були з яйцями, що містили аверсивну речовину.

«Тим не менш, наші результати цікаві, оскільки вони вказують на те, що ці методи можуть зменшити напади хижаків на гнізда вразливих і зникаючих видів водоплавних птахів. Далі необхідно вивчити, чи можуть результати, які ми спостерігали зі штучними гніздами, також призвести до збереження інших птахів», — каже професор екології з з університету «Турку» Тоні Лааксонен.

Нагадаємо, у Великій Британії розпочався найгірший в історії спалах пташиного грипу. Якщо вірус продовжить поширюватися, під загрозою опиниться постачання різдвяних індичок.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності