Як зберігати продуктові запаси та що брати з собою в укриття: поради лікарки

Як зберігати продуктові запаси та що брати з собою в укриття: поради лікарки

Розповідаємо, як довго можуть зберігатися продуктові запаси та що варто їсти у першу чергу

У перші дні війни українці створювали продуктові запаси вдома на випадок, якщо продукти купити не вийде. А також формували тривожні валізки з їжею, яка знадобиться, якщо в укритті доведеться перебувати довго. Наразі на Львівщині проблем з продуктами немає, а от запаси лишилися. Lviv.Media розпитало керівницю Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Наталію Тімко-Іванченко про те, як довго і як правильно зберігати продукти, якими запаслися.

Вода

Насамперед у тривожну валізку переважна більшість людей клала воду в пляшках. І її можна використовувати без обмежень.

"У валізку потрібно покласти мінімум одну пляшку води 1,5 літра. Термін придатності її визначає виробник. Як правило, він тривалий, тому, якщо ви у сховищі не відкривали і не пили воду, можете використовувати її без обмежень. Якщо в сховищі відкрили і випили трохи, то упродовж 4-5 днів воду варто допити і замінити на нову", — пояснює Наталія Тімко-Іванченко.

Печиво та хлібці

Щодо печива, вафель, хлібців та інших продуктів у вакуумному упаковуванні, орієнтуватися варто на термін придатності.

"Термін придатності завжди вказаний на упакуванні. Якщо ж ви відкрили продукт, вийняли, торкалися до нього руками, тоді варто упродовж 4-5 днів його замінити на новий та свіжий", — радить експертка.

Вона додає, що також у сховище із собою добре брати горішки та інші продукти, які калорійні, але можуть довго зберігатися.

Консерви

Якщо ж в укритті можливо доведеться провести багато часу, не зайвими там будуть консерви.

"Консерви потрібно обирати такі, які можна зберігати за межами холодильника. Однак її зберігати теж можна лише стільки, скільки вказує виробник. Якщо ж консерву відкрили, то відповідно її потрібно доїсти, а рештки викинути чи утилізувати", —  розповідає Наталія Тімко-Іванченко.

Продукти, які псуються швидко

В укриття можна брати також і продукти, які псуються швидко, наприклад бутерброди.

"Можна зробити канапки з сиром, ковбасою чи м'ясом. Їх ми їмо першочергово. Без холодильника є близько 6 годин, щоб їх спожити", — наголошує Наталія Тімко-Іванченко.

Крупи

Рис, гречка та інші крупи — це продукти тривалого зберігання. Вони можуть зберігатися необмежений час.

"Круп може бути багато і вони довше стоять. Але, якщо накупили мішок, то звичайно варто швидше спожити крупу, бо в ній можуть завестися комахи", — говорить Наталія Тімко-Іванченко.

Ковбаси

М'ясні вироби, за рекомендацією експертки, варто споживати з урахуванням терміну придатності. Ті, до прикладу, ковбаси, у яких термін споживання закінчується швидше, і потрібно першими вживати у їжу.

Продукти, які потребують замороження

У випадку, якщо немає електроенергії, усе, що є у холодильнику та морозильній камері, може зіпсуватися. Тому краще не створювати великі запаси замороженої їжі або харчуватися нею у першу чергу.

"Також є продукти, які можна і не можна вторинно заморожувати. Якщо сире м'ясо та рибу можна заморожувати знову та продовжувати зберігати у холодильнику, то з ковбасою, яка не призначена для вторинного заморожування, вже так не вийде", — пояснює експертка.

Вона наголошує, що основне зараз — мати з собою антисептик чи вологі серветки в укритті та мити руки вдома, адже споживання їжі брудними руками може спричинити розлади роботи шлунку.

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності