• Головна
  • Новини Львова
  • Пологи під час повітряних тривог: у Львівському перинатальному центрі відкрили спецукриття

Пологи під час повітряних тривог: у Львівському перинатальному центрі відкрили спецукриття

У Львівському обласному перинатальному центрі відкрили підземне укриття для потреб закладу

В укритті будуть приймати пологи, робити операції і надавати допомогу передчасно народженим дітям під час повітряних тривог

У середу, 3 квітня, у Львівському обласному клінічному перинатальному центрі офіційно відкрили спеціалізоване укриття для усіх потреб закладу. Відтепер у перинатальному центрі зможуть безпечно приймати пологи, а також надавати допомогу майбутнім матерям і новонародженим дітям під час повітряних тривог.

Укриття може одночасно вмістити усіх пацієнток

За словами директорки перинатального центру Марії Малачинської приміщення може розмістити усіх пацієнтів. “Ми можемо забезпечити усіх жінок, які потребують лежачого положення. Для цього у нас є 30 ліжок. А решта можуть тут перебувати в сидячому положені. Як правило, жінки після пологів чи оперативних втручань вже через дві — три години починають активний рух. Тому така кількість ліжок цілком достатня для потреб нашого центру” — розповіла Марія Малачинська.

В укритті можуть приймати пологи і підтримувати новонароджених

Директорка перинатального центру наголосила, що для її закладу було важливо мати таке укриття для того, щоб центр міг функціонувати під час повітряних тривог. В укритті площею понад 700 квадратних метрів є пологовий зал, операційна, палати інтенсивної терапії та постінтенсивного догляду. “На сьогодні, на мінус першому поверсі ми маємо можливість прийняти пологи, надати допомогу всім передчасно народженим діткам. Тут є усі можливості і обладнання для штучної вентиляції легень новонароджених. Тут створені усі можливості, які є в цілому перинатальному центрі. Це 21 відділення загалом і ми можемо у відповідний час спуститися в укриття і продовжувати робити ту роботу, яку ми робимо на другому, третьому чи четвертому поверхах” — зазначила Марія Малачинська.

З обласного бюджету на побудову укриття виділили понад 6 млн грн

У своєму коментарі директорка департаменту охорони здоровʼя Львівської ОВА Наталія Літвінська зазначила, що з обласного бюджету на цей проєкт виділили понад шести млн грн. “В основному ці гроші пішли на відведення води, гідроізоляційні роботи, проведення мереж. Раніше на цьому місці стояло болото. Тому було вирішено дуже багато технічних проблем” — розповіла Наталія Літвінська.

До слова, перинатальному центру, окрім шести мільйонів обласних коштів, вдалось залучити близько чотирьох млн грн благодійників. Серед них Благодійний фонд Козицького “Ми і світ”, компанія Vodafone і ізраїльський медичний центр Amdos.

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький зазначив, що Львівський обласний перинатальний центр став передовим в Україні для надання допомоги при пологах. “Упродовж двох останніх років Львівський обласний клінічний перинатальний центр є першим в Україні за кількістю наданої медичної допомоги при пологах. Дякую колективові на чолі з Марією Малачинською за працю і бажаю в рази масштабувати успіхи” — сказав Максим Козицький.

Нагадаємо, 2 квітня у львівському реабілітаційному центрі Superhumans відкрили сучасне відділення відновлення слуху. У відділенні допомагатимуть усім пацієнтам, які втратили слух внаслідок мінно-вибухових травм.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності