Врятували ніжку: у Львові успішно прооперували хлопчика з пухлиною кістки

Матвійко, якому видалили пухлину із кістки ноги. Перше медичне об'єднання Львова

Дефект після видалення пухлини заповнили кістковою крихтою з одинадцятого ребра хлопчика

Львівські хірурги видалили новоутвір всередині кістки 6-річного хлопчика. Пухлина, яка розрослася у великій гомілковій кістці, завдавала дитині болю та могла зупинити ріст ніжки. Про це 29 березня повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова.

Хлопчик вдарився у ногу

Шестирічний Матвійко з Львівщини восени грався на подвір’ї та вдарився правою ногою. Ніжка почала боліти, однак про це дитина зізналася батькам лише через кілька тижнів після удару, коли на гомілці вже з’явилася припухлість. Батьки звернулися до лікаря і на рентгенівський знімок показав, що у кістці відбулися зміни. Але тоді гострого хірургічного захворювання медики не виявили. З часом біль у ніжці посилився, а припухлість збільшилася та почервоніла. Тож батьки повезли сина до дитячої лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Діагноз

Лікарі провели КТ-діагностику і попередньо встановити діагноз: доброякісна пухлина кістки. Новоутвір виник на місці забою і ріс не назовні, а всередину кістки. На момент звернення до хірургів він сягав 6 см. А біль, який відчував Матвійко, став уже нестерпним. Адже чимала пухлина перекривала кістковомозковий канал та посилила в ньому тиск. Хлопчику було важко ступати на ніжку і вона навіть могла перестати рости, оскільки новоутвір розташувався близько до зони росту кістки.

Операція

Хірургам Лікарні Святого Миколая вдалося повністю видалили пухлину. “Однак, на її місці очікувано утворився дефект. Простіше кажучи — дірка, яку необхідно було закрити”, — йдеться у повідомленні.

“Аби штучно з’єднати кістку, ми використали одинадцяте ребро хлопчика. Воно відноситься до плаваючих і має здатність відновлюватися самостійно. Тож ми запломбували дефект власною кістковою крихтою пацієнта. Таким чином, нам вдалося одномоментно і забрати пухлину, і усунути дефект, що виник внаслідок її видалення”, - розповідає про хід операції медичний директор Дитячої Лікарні Святого Миколая, хірург Олександр Калінчук.

Втручання тривало близько двох годин і минуло успішно. Хлопчик швидко відновлюється після операції та готується вже восени піти до першого класу.

Нагадаємо, львівські лікарі врятували 10-місячного хлопчика, який обпікся гарячою водою. Опіки становили 3% поверхні тіла дитини.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності