Візит Зеленського у Львів: де був та з ким спілкувався президент

Візит Зеленського у Львів: де був та з ким спілкувався президент

Під час свого візиту Зеленський сказав, що притягнення до відповідальності винних у злочині агресії стане для українців та всіх народів на планеті надважливим сигналом того, що у світі є справедливість

До Львова 3 березня приїхав президент України Володимир Зеленський. Зокрема, у місті відбулась конференція United for Justice — «Об’єднані заради справедливості». Детальніше про цей візит та які рішення будуть прийняті внаслідок цієї поїздки читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Нагородження бійців та вшанування загиблих

Вранці 3 березня у Львові президент Зеленський разом з першою леді та президентом Латвії Егілсом Левітсом і його дружиною поклали квіти біля могил полеглих в бою захисників України.  

Вшанували пам’ять наших полеглих героїв разом з Олена Зеленська, Президентом Латвії Егілсом Левітсом Egils Levits і першою леді Андрою Левіте.Ніколи не забудемо захисників і захисниць, які віддали життя за нашу свободу та незалежність. Пам’ятаємо про страшну ціну, яку платить наш народ за вільне й мирне майбутнє. Вічна пам’ять і слава нашим воїнам!____Together with Олена Зеленська, President of Latvia Egils Levits and First Lady Andra Levite, we honored the memory of our fallen heroes.We will never forget the defenders who gave lives for our freedom and independence. We remember the horrific price our people pay for a free and peaceful future. Eternal memory and glory to our warriors!

Posted by Володимир Зеленський on Friday, March 3, 2023

А вже згодом Володимир Зеленський відвідав поранених українських військових у львівському госпіталі і вручив нагороди бійцям та бойовим медикам. Глава держави поспілкувався з військовими й побажав їм якнайшвидшого одужання.

«Хочу подякувати вам за вашу роботу, за службу, особливо в цей рік. Це було найскладніше випробування для всіх. Дякую, що поставили на ноги таку кількість наших воїнів, наших героїв», – зазначив президент.

Водночас він наголосив, що держава бачить і високо цінує роботу військових медиків.

«Бажаю вам усім здоров'я та перемоги», – додав Володимир Зеленський.

Львівщина. Відвідали наших захисників, які, зокрема, воювали на Бахмутському напрямку. Дякую воїнам за службу, за героїчний захист нашої Батьківщини. Дякую військовим медикам за всю роботу, службу, особливо за цей рік. За те, що поставили на ноги таку кількість наших воїнів, наших героїв. 🇺🇦____Lviv region. We visited our defenders, who, in particular, fought in the Bakhmut area.I thank the warriors for their service and heroic defense of our Homeland. I thank the medics for all their work and service, especially this year. For helping so many of our warriors, our heroes, get back on their feet. 🇺🇦

Posted by Володимир Зеленський on Friday, March 3, 2023

Перемовини з президентом Латвії

Президент Латвії Егілс Левітс та Латвійська республіка стануть союзниками Україні у притягуванні до відповідальності російських вбивць та ґвалтівників.

«Як досвідчений правник, як людина, що добре знається на роботі європейських інституцій та глобальних структур, пан президент Левітс особисто та Латвійська республіка загалом, я впевнений, стануть потужними помічниками України у притягненні до відповідальності всіх російських вбивць, терористів і катів. На переговорах сьогодні ми торкнулися відповідних питань. Зокрема, створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України, процесу підготовки голосування в Генеральній Асамблеї ООН за відповідну українську резолюцію, співпраці з Міжнародним кримінальним судом і юридичними інституціями європейської спільноти», — зазначили в ОП.

Крім того, Зеленський разом з Левітсом підписали спільну декларацію, яка засвідчує підтримку Латвією повноправної європейської та євроатлантичної інтеграції України. Також Президенти України та Латвії на зустрічі у Львові обговорили низку важливих для Києва питань в контексті війни з Росією та післявоєнної відбудови.

Водночас президент Зеленський сказав, що у Євросоюзі є країни, які не готові підтримувати санкції проти Росії, а це тільки заважає швидшому завершенню війни. Він не зазначив конкретні країни, які блокують підтримку санкцій, але сказав, що ці держави часто йдуть на поступки.

«Не може бути компромісу по санкціях, це те, що ми бачимо як відбувається. Ми вдячні за адвокацію нашим балтійським друзям, Латвії, Литві, Естонії, а також Польщі — ці держави максимально підтримують усе те, що ми зараз бачимо. Ми працюємо з аналітикою, як санкції обходять росіян та хто їм допомагає. На жаль, є держави та навіть члени ЄС, які не готові до потужних дій і знаходять у деяких санкційних кроках компроміс. Це унеможливлює швидку перемогу, тому що військова інфраструктура РФ залежить від сьогодні», — зазначив президент.

Також він сказав, що треба зробити усе можливе, аби не дати Росії можливості виробляти ту кількість зброї, з якою вони приходять на територію України.

«Але санкції діють, важливо дотиснути партнерів, як у Європі, так і у всьому світі, і це те, де нам треба допомога Латвії», — доповнив Зеленський.

За його словами, не може бути компромісу по санкціях та подякував за адвокацію країнам Балтії (Латвії, Литві, Естонії), а також Польщі, які займаються аналітикою, що допомагає виявити, як росіяни обходять санкції.

На останок президент України наголосив, що Сили оборони України зараз потребують артилерію та боєприпаси, авіацію і тренувальні місії, а також амуніцію для військових. Так, Зеленський зазначив, що «у нас достатньо відкрита війна, і ми маємо публічно говорити про те, чого нам не вистачає, а інші держави можуть публічно підтримувати постачання Україні тієї чи іншої зброї».

«Артилерія — це те, що нам потрібно, та снаряди у великій кількості. Щоб зупинити Росію. Не щоб стріляти по території РФ, а щоб викинути їх з території України, що є справедливим», — сказав Зеленський.

Відтак український президент вкотре нагадав про дефіцит літаків в Україні і закликав партнерів почати тренувальні місії українських пілотів. За його словами, вже є підтримка такого рішення від Польщі та Британії, а відсьогодні і «Латвія також може допомогти нам у таких тренувальних місіях».

Зустріч Зеленського з генеральними прокурорами з країн-партнерів та міжнародних інституцій

Також у Львові Володимир Зеленський провів зустріч із генеральними прокурорами з держав-партнерів України та міжнародних інституцій. Президент зазначив, що приїзд прокурорів до України є надзвичайно важливим сигналом для українського суспільства, яке прагне справедливості.

«Зараз наша країна, на жаль, є великим полем битви. І ми маємо перемагати на різних напрямах. Найголовніший – це реальне поле бою, де б'ються наші воїни, наша армія», – сказав Зеленський.

За його словами, іншими важливими напрямами є дипломатичний та юридичний, зокрема встановлення справедливої відповідальності за всі скоєні російськими окупантами злочини та зруйновані життя.

«Звичайно, важливим є механізм компенсації. Але справжня справедливість – це коли всі люди, які є винними, будуть притягнуті до відповідальності за законом. Це дуже важливо», – наголосив президент.

Глава держави сказав, що притягнення до відповідальності винних у злочині агресії стане для українців та всіх народів на планеті надважливим сигналом того, що у світі є справедливість.

Додамо, що на зустрічі були присутні: генеральний прокурор США Меррік Гарланд, посол США з особливих доручень у сфері глобального кримінального правосуддя Бет ван Шаак, єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, міністр юстиції, голова Офісу прокурора ЄС Лаура Кевеші, генеральний прокурор Іспанії Альварес Гарсія Ортіс, генеральний прокурор Великої Британії Вікторія Прентіс, генеральний прокурор Естонії Андрес Пармас, генеральний прокурор Латвії Юріс Стуканс, генеральний прокурор Литви Ніда Грунскіне, спеціальний представник з питань сексуального насильства в умовах конфлікту Праміла Паттен.

Ну і наприкінці дня президент традиційно опублікував у соцмережах звернення, де подякував міжнародним партнерам, але водночас закликав їх до більш рішучих дій.

Читайте також:

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності