Україна заборонила імпорт польських яєць і птиці: у чому причина

Україна заборонила імпорт польських яєць і птиці: у чому причина

Заборона на імпорт може призвести до загибелі до 500 тисяч курчат у віці до декількох днів.

Київ тимчасово заблокував ввезення яєць, живої птиці та продуктів птахівництва і сировини з Польщі. Це пов'язано з хворобою Ньюкасла. Експерти занепокоєнні, що це може призвести до кардинальних наслідків.

Про це пише видання ukrayina.pl

Хворобу Ньюкасла, або як її ще називають псевдочуму домашньої птиці, виявили в одному з господарств на Підляшші. Такого в Польщі не було протягом останніх 49 років.

"У зв'язку зі спалахом хвороби Ньюкасла в Підляському воєводстві українська влада рішенням від 13 липня 2023 року ввела заборону на ввезення з усієї території польських інкубаційних яєць, живої птиці та продуктів і сировини, одержуваних від птиці, за винятком продуктів, які були оброблені методом, що гарантує знищення збудника даної хвороби", - йдеться в повідомленні.

Portalspozywczy.pl повідомляє, що спалах хвороби Ньюкасла, яка вважається одним з найнебезпечніших вірусних захворювань домашньої птиці, було підтверджено 12 липня на хуторі поблизу Білостока в селі Топілець в муніципалітеті Туросьнь-Косьцельна.  Національна палата виробників м'яса птиці та кормів пояснює, що заборона на імпорт може призвести до загибелі до 500 тисяч курчат у віці до декількох днів.

"Київ є найбільшим імпортером добових курчат для відгодівлі пташенят з Польщі. Десятки мільйонів з них щороку завозять в Україну. Курчат на відгодівлю доставляють одержувачам приблизно через 24 години після вилуплення. Їх перевозять в спеціальних транспортних засобах для забезпечення оптимальних умов. На жаль, ці автомобілі не пристосовані до затримки в кілька днів. Тому, якщо ситуація не зміниться в найближчі години, пташенята загинуть в муках", - зазначила Катажина Гавронська, директор Національної палати виробників птахівництва та кормів Польщі.

Гавронська додає, що спалах був виявлений локально, а це означає, що ембарго має охопити лише один повіт. Однак цього не сталося.

"Згідно з усіма процедурами, узгодженими Польщею та Україною, заборона на ввезення м'яса птиці та продуктів птахівництва має охоплювати лише один польський повіт, тоді як українці заблокували всю Польщу", - підсумовує Гавронська.

Довідково:

Хвороба Ньюкасла проявляється в курей ураженням органів дихання, шлунково-кишкового тракту і центральної нервової системи. За симптомами вона схожа на пташиний грип, але значно страшніша. Небезпека захворювання пов'язана з рознесенням інфекції на різні континенти з птахівничої продукції. Тому хвороба Ньюкасла включена до списку особливо небезпечних хвороб. Економічний збиток значний через високу захворюваність нещеплених птахів. Летальність становить від 60 до 90%. Перехворілі курчата погано ростуть. Великі витрати пов'язані з проведенням жорстких карантинних заходів і знищенням хворої та підозрілої на зараження птиці.

У природних умовах хворобу Ньюкасла частіше реєструють у птахів із загону курячих: кури, індички, цесарки, фазани, павичі, голуби, папуги та інші. Ступінь сприйнятливості до захворювання птиці різних порід та віку неоднакова. Іноді спостерігають випадки спалахів у курчат при відсутності захворювання дорослої птиці. Домашня водоплавна птиця - качки, гуси - не хворіють на хворобу Ньюкасла, але є вірусоносіями.

Ефективних засобів лікування від хвороби Ньюкасла немає. У промислових птахівничих господарствах вся хвора птиця через загрозу розносу інфекції підлягає знищенню. Єдиний засіб захистити птицю від цієї страшної хвороби - це своєчасна імунізація всього поголів'я.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності