В Україні відкрили доступ до нового маршруту для імпорту газу

В Україні відкрили доступ до нового маршруту для імпорту газу

Це рішення розширює можливості Молдови зберігати газ в українських підземних сховищах газу

З 1 липня Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та компослуг (НКРЕКП), встановила тариф на послуги транспортування природного газу через точку входу «Олексіївка» на рівні 4,45 долара (без ПДВ) за тисячу кубометрів на добу.

Про це повідомили на сторінці «Оператор ГТС» у Telegram.

Так, це уможливило ще один маршрут транспортування газу до України.

«З огляду на ринкові умови та численні звернення трейдерів, ОГТСУ очікує на активне використання потужностей «Олексіївки» для транспортування газу з молдовського напрямку – як для зберігання газу в українських сховищах, так і для транзиту до інших країн», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, учасникам будуть доступні переривчасті потужності, які, з огляду на технічні особливості роботи точки входу «Олексіївка», потрібно бронювати шляхом подачі щоденної номінації/реномінації.

«Ми вдячні регулятору за оперативне реагування на звернення. Адже ми отримали багато запитів на доступ до точки входу «Олексіївка» від молдовських компаній та інших учасників ринку. Це рішення розширює можливості Молдови зберігати газ в українських підземних сховищах газу, а також розширює доступ Молдови до ринку ЄС для посилення гнучкості та енергетичної безпеки регіону», – зазначив гендиректор Оператора ГТС України Дмитро Липпа.

Нагадаємо, Україна має найбільше в Європі сховище газу. Водночас ЄС потребує більше сховищ, щоб зменшити волатильність цін, але йому доведеться гарантувати ризик російських атак на інфраструктуру.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності