• Головна
  • Енергетика
  • Україна імпортує електроенергію зі Словаччини та Молдови: в чому причина

Україна імпортує електроенергію зі Словаччини та Молдови: в чому причина

Україна імпортує електроенергію зі Словаччини та Молдови: в чому причина

Обсяг доступних потужностей в енергосистемі для виробництва електроенергії обмежений

Українські електростанції наразі виробляють достатньо електроенергії, щоб забезпечити потреби споживачів. Втім через навантаження на енергосистему увечері Україна імпортує електроенергію зі Словаччини та Молдови.

Про це 3 липня повідомили в Укренерго.

«Все ще триває ремонтна кампанія на ТЕС і ГЕС, деяких атомних енергоблоках. Тому обсяг доступних потужностей в енергосистемі для виробництва електроенергії обмежений, особливо у вечірні години, коли споживання найбільше», — йдеться у повідомленні.

В Укренерго зазначили, що 3 липня з 3:00 до 23:00 здійснюється імпорт електроенергії зі Словаччини потужністю від 20 до 130 МВт (максимум о 20:00). Тоді як з Молдови – 1 МВт з 20:00 до 21:00.

Водночас експорт електроенергії не здійснюється.

«Зі зростанням температури повітря підвищується використання кондиціонерів та інші охолоджувальних пристроїв. Через це зростає навантаження на пошкоджену російськими ударами енергосистему», — пояснив оператор.

Так, енергетики закликають зменшити споживання електроенергії у вечірні години доби з 19:00 до 22:00. Зокрема, вони просять використовувати потужну техніку з вдень або вночі та не вмикати кілька потужних приладів одночасно. Це допоможе енергетиками швидше відновлювати енергетичну інфраструктуру та полегшити балансування енергосистеми.

В Укренерго також додали, що на вихідних в черговий раз повернуло в роботу одну з ліній електропередачі, яка забезпечує живлення Запорізької АЕС. Водночас ці роботи ускладнюються безпековою ситуацією у регіоні.

Нагадаємо, зараз Україна сильно залежить від викопного палива, на частку якого припадало близько 70% її первинного енергопостачання у 2020 році. Російське вторгнення призвело до окупації (Запорізької атомної електростанції та близько 44% загальних теплових потужностей) та руйнування критичної енергетичної інфраструктури, що спричинило різке зниження загального енергопостачання, тоді як попит на електроенергію до жовтня 40 року впав на 2022%.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності