На Львівщині починається сезон грипу: що варто знати

На Львівщині починається сезон грипу: що варто знати

Найдієвіша профілактика хвороби – це щорічна вакцинація

Із настанням холодів традиційно збільшується кількість скарг на кашель, нежить та підвищену температуру. Починається епідемічний сезон захворюваності на грип та ГРВІ. За попередній тиждень понад 10 тисяч мешканців Львівщини захворіли на гострі респіраторні вірусні інфекції. Випадків захворювання на грип в області не зафіксовано та медики радять зробити щеплення від недуги.

Профілактика захворювання

Як розповіла у коментарі  LVIV.MEDIA терапевтка Роксана Копанишин, особливу увагу на вакцинацію проти грипу варто звернути людям, які перебувають у зоні ризику: медпрацівники, вагітні жінки, люди похилого віку та ті, у кого є хронічні захворювання: астма, діабет, серцево-судинні захворювання та захворювання органів дихання.

“Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу і вона є безпечною. Найкращий час для вакцинації напередодні грипозного сезону, щоб імунна система була готовою до зустрічі з вірусом і виробились антитіла. Але якщо такої можливості не було, то можна вакцинуватися у будь-який час, протягом усього сезону, всупереч міфу, що це нібито може ослабити здатність організму протистояти грипу. Та насправді щеплення посилює її. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів. Тому навіть якщо є розпал епідемії, все одно вакцинуватися варто”, — зазначає лікарка.

Однак щеплення проти грипу належить до рекомендованих і придбати вакцину можна тільки за власний кошт. Безплатно вакцинуватимуть лише медичних працівників та вагітних. У аптеках Львівщини зараз є дві вакцини від грипу – Джисі Флю Квадривалент корейського виробництва та Ваксігрип Тетра французького виробництва. Середня ціна на вакцину Ваксігрип Тетра коливається від 400 до 500 грн, Джисі Флю –  від 300 до 400 гривень.

Епідсезон 2023-2024

У цьому сезоні, за прогнозами медиків, особливих відмінностей від минулого періоду не очікується. В Україні циркулюватимуть віруси грипу типу А й В:

  • вірус грипу A/Victoria/4897/2022 (H1N1) pdm09;
  • вірус грипу A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус грипу B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, грипу B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Варто зазначити, що тип А — найбільш поширений і небезпечний та здатен викликати пандемії. Окрім людей, вражає тварин. Саме до цього штаму належать пташиний та свинячий грип. Тип B вражає лише людей та зустрічається рідше.

Лікування грипу

Симптоми недуги, пояснює лікарка, виникають раптово. Основними з них є:

  • головний біль;
  • ломота та біль в м'язах і суглобах; 
  • біль чи дискомфорт у горлі; 
  • підвищення температури тіла до 38 градусів і більше;
  • сухий надсадний кашель;
  • інколи буває діарея та блювота.

Як наголошує Роксана Копанишин, при будь-яких ознаках хвороби, потрібно звертатися до лікаря. “Я би не радила займатися самолікуванням, якщо тільки з'являються перші ознаки вірусного захворювання, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря чи лікаря-терапевта, який надалі, після фізичних методів обстеження, а в разі потреби — лабораторних, зможе надати кваліфіковану пораду, рекомендації щодо подальшого лікування та діагностики захворювання. Рекомендовано приймати противірусні препарати. Антибактеріальні засоби не приймаємо, вони недоцільні і не принесуть бажаного клінічного ефекту ”, — каже терапевтка.

Окрім медикаментозних препаратів, лікарка радить пити багато рідини, корисними будуть чаї з імбиром, шипшиною та медом, оскільки такі напої мають імуностимулюючі властивості. Щодо народних методів лікування грипу часником та цибулею, то терапевтка зазначає, що в раціон їх потрібно вживати як повноцінне джерело вітамінів та мікроелементів, але не в великій кількості, оскільки це може призвести до проблем зі шлунково-кишковим трактом.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності