• Головна
  • Війна
  • Україна продовжує отримувати від США озброєння завдяки попереднім угодам

Україна продовжує отримувати від США озброєння завдяки попереднім угодам

Фото: Efrem Lukatsky/AP

Зокрема, йдеться про снаряди, ракети для HIMARS та засоби ППО

Сполучені Штати продовжують надсилати Україні військову допомогу, попри відсутність додаткового фінансування від Конгресу. Виробництво та передача деяких видів озброєння відбувається завдяки укладеним раніше угодам, повідомили українській службі «Голосу Америки» у Пентагоні 16 лютого.

Зокрема, йдеться про постачання артилерійських снарядів, ракет для систем залпового вогню HIMARS, засобів ППО тощо. Втім, для надання нових пакетів військової допомоги Україні Пентагону потрібно додаткове фінансування від Конгресу.

«Останній пакет озброєнь для України анонсували 27 грудня минулого року. Проте Міністерство оборони США може виконати деякі свої попередні зобов’язання перед Києвом завдяки вже існуючим контрактам за програмою USAI (Ініціатива сприяння безпеці України), фінансування на які виділили ще раніше», — зазначили у виданні.

USAI передбачає замовлення озброєння у виробників, цю програму використовували для підтримки ЗСУ в довгостроковій перспективі. Наразі все фінансування для цієї ініціативи вичерпали. Коштів на нові закупівлі в Пентагону не залишилося, допоки їх не затвердить Конгрес.

Нагадаємо, 16 лютого уряд Німеччини оголосив про виділення Україні пакета військової допомоги на 1,1 млрд євро. До пакета, зокрема, дві систем ППО Skynex. Також 16 лютого Україна підписала безпекову угоду з Францією. Угода розрахована на 10 років і передбачає, що лише цьогоріч Франція додатково виділить Україні три мільярди євро військової допомоги.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності