• Головна
  • Світ
  • Еквадор може віддати Україні радянську зброю в обмін на нову зі США

Еквадор може віддати Україні радянську зброю в обмін на нову зі США

Росія обурилася тим, що Еквадор може допомогти Україні, але президент країни Даніель Нобоа назвав позицію росіян «неадекватною», фото X / Daniel Noboa

Еквадору потрібна сучасна зброя для протистояння наркокартелям

США та Еквадор можуть укласти угоду, згідно з якою Еквадор передасть США свою стару техніку радянської доби, яку потім відправлять до України. Натомість країна може отримати сучасну американську зброю, повідомила агенція AFP з посиланням на посадовця Держдепу США у справах Південної Америки Кевіна Саллівана.

За словами президента Еквадору Даніеля Нобоа, його країна погодилась віддати Україні російську військову техніку, яка стала «брухтом». Зокрема, країна передасть 6 військових вертольотів, ракетні системи залпового вогню великої дальності та системи ППО. За даними місцевих ЗМІ, уся ця техніка датується 1990-ми роками. Натомість в Еквадорі хочуть отримати нову зброю Сполучених Штатів вартістю близько 200 мільйонів доларів, щоб протистояти бандам наркоторговців.

Речниця російського МЗС Марія Захарова виступила проти угоди США з Еквадором і заявила, що держава зобов’язалося не передавати техніку третій стороні без згоди Росії. «Якби це був «брухт», навряд чи Вашингтон запропонував би в обмін сучасні транспортні засоби значної вартості», — сказала вона.

Еквадорський президент у відповідь сказав, що країна не збирається розривати зв'язки з росією, адже, за його словами, відправлення військової техніки, яка стала брухтом, не суперечить міжнародному праву. «Я вважаю, що позиція, яку вони (росіяни) займають, неадекватна. Ми тут теж у стані війни», — зазначив Нобоа, коментуючи заяву Захарової з російського МЗС.

AFP зазначає, що Росія, один з основних споживачів еквадорських бананів, минулого тижня оголосила, що з понеділка забороняє закупівлю фруктів у п'яти експортерів. Такий самий захід застосують і до еквадорських квітів. Москва заявила, що вжила таких заходів, оскільки еквадорські банани уражені горбатою мухою, але місцеве агентство з контролю за здоров'ям рослин стверджує, що ця комаха не є серйозним сільськогосподарським шкідником і не становить загрози для здоров'я людей.

Еквадор, який колись вважався бастіоном миру в Латинській Америці, занурився в кризу через стрімке поширення транснаціональних картелів, які використовують його порти для переправлення наркотиків до США та Європи. У січні президент Еквадору оголосив надзвичайний стан після втечі з в’язниці відомого наркобарона, що спричинило спалах насильства: банди захопили в заручники десятки працівників в’язниці та здійснили напади, в результаті яких загинули близько 20 людей. Армія відправила війська й танки для відновлення контролю над в’язницями та слідчими ізоляторами, які стали злочинними штаб-квартирами головних банд, яких Нобоа називає «терористами».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності