• Головна
  • Світ
  • Греція передасть Україні радянське озброєння в обмін на допомогу від США

Греція передасть Україні радянське озброєння в обмін на допомогу від США

Зенітно-ракетні комплекси С-300 на озброєнні грецької армії, фото ілюстративне

Раніше держсекретар США пообіцяв Греції 200 млн доларів в обмін на передання Україні військової допомоги

Уряд Греції схвалив передачу Україні застарілих систем озброєння, яке грецька армія більше не використовує. Як повідомило у неділю, 28 січня, грецьке видання Kathimerini, зміст пакету допомоги не розкривається.

Як зазначає DW, на озброєнні Греції перебувають, зокрема, радянські системи ППО «Тор», «Оса», С-300, зенітні установки ЗУ-23-2. Греція погодилася надати Україні це озброєння після того, як 27 січня державний департамент США схвалив продаж Греції сучасних винищувачів F-35 на суму 8,6 мільярда доларів. Греція може отримати 20 винищувачів, 42 двигуни до них, а також системи наведення та запасні частини. Рішення Держдепу протягом 30 днів має схвалити Конгрес.

Того ж дня держсекретар США Ентоні Блінкен у листі до прем'єр-міністра Греції Кіріакіса Міцотакіса закликав передати або продати Україні зброю в обмін на додаткову допомогу від Вашингтона на суму у 200 мільйонів доларів. Дотепер Греція відмовлялася надавати Україні радянські ЗРК С-300, пояснюючи це потребою для власного захисту.

Нагадаємо, що у серпні минулого року під час візиту президента Володимира Зеленського до Афін була оприлюднена двостороння декларація, у якій Греція підтримала вступ України до НАТО.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності