Уряд спростив процес оборонних закупівель

Фото: Фокус

Зокрема закупівля дронів відбуватиметься швидше та за вигіднішими цінами

Кабінет Міністрів України затвердив постанову, згідно з якою оборонні закупівлі відбуватимуться через систему публічних закупівель Prozorro, що дасть змогу безперервно постачати армії все потрібне, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, у вівторок, 1 лютого.

За словами Шмигаля, відтепер оборонні закупівлі відбуватимуться через закритий модуль системи Prozorro, адже це сприятиме “безперервності, стійкості та керованості постачання армії усього необхідного”.

До цього, система допоможе встановити прозоре ціноутворення, завдяки чому держава не переплачуватиме, а бізнес отримуватиме прибуток. Також Шмигаль запевнив, що здійснення закупівель через Prozorro допоможе запобігти витоку інформації, яка несе безпекові ризики.

Як розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, завдяки цій постанові також можна буде швидше та за вигіднішими цінами купувати дрони іноземних виробників, таких як Mavic, Autel та Matrice. Оскільки продавці матимуть рівні умови для доступу до державних контрактів, то завдяки конкуренції можна буде знижувати вартість на продукцію.

“Як це працюватиме: замовник, який хоче придбати дрон, виставляє на Prozorro оголошення-рамку з описом потрібного безпілотника. У цій рамці зможуть зареєструватися продавці, а потім вони отримують інформацію про строки, місце поставки та інші дані, необхідні для закупівлі. Далі буде аукціон, а переможе продавець, який надасть найвигіднішу пропозицію”,пояснив міністр.

Крім цього, уряд ухвалив ще одну постанову про зменшення регуляції виробництва боєприпасів до безпілотників. За словами Шмигаля, це має пришвидшити процес включення в роботу нових підприємств. Раніше дерегуляція виробництва боєприпасів була лише експериментальним проєктом.

“Проєкт ми запустили влітку минулого року. За пів року зареєстровано більше 10 виробників, допущено до експлуатації понад 20 зразків боєприпасів, ще 30 перебувають на різних стадіях випробування”, — написав Шмигаль.

До слова, Кабінет Міністрів також підтримав рішення щодо ціноутворення на виробництво БпЛА. Відтак, якщо прибуток виробників безпілотників перевищуватиме 25%, вони надаватимуть уточнення розрахунків ціни в бік зменшення. Це дасть змогу запобігти переплаті під час державних закупівель БпЛА.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності