• Головна
  • Україна
  • Міноборони відсудило у Львівського арсеналу 1,5 млрд грн за непоставлені міни

Міноборони відсудило у Львівського арсеналу 1,5 млрд грн за непоставлені міни

Фото ілюстративне. Джерело: Укроборонпром

У межах цієї справи на рахунки та майно Львівського арсеналу наклали арешт

Міноборони виграло суд на понад 1,5 млрд грн у справі щодо ТОВ «Львівський арсенал» та непоставлених мін. Про це повідомили у міністерстві у п’ятницю, 26 січня. Відомо, що минулого року Міноборони уклало контракт із Львівським арсеналом на постачання мін, однак Україна їх не отримала.

У пресслужбі відомства зазначили, що 24 січня Північний апеляційний господарський суд залишив у силі рішення Господарського суду Києва. Львівський арсенал на користь Міноборони має сплатити 1,3 млрд грн попередньої оплати, понад 90 млн грн пені та 96,7 млн грн штрафу за непостачання оплачених мін.

Окрім цього, із компанії додатково стягнуть 163 млн грн штрафу — його постачальнику нарахували за додатковий період прострочення виконання зобов’язань. У межах цієї справи на рахунки та інше майно Львівського арсеналу наклали арешт.

У жовтні минулого року Міністерство оборони уклало контракт із ТОВ «Львівський арсенал» (зареєстроване у Києві) на закупівлю 100 тис. мін. Вартість контракту — 1 млрд 380 млн грн. Держава заплатила майже 100% суми наперед, однак міни Україна не отримала. Журналісти hromadske встановили, що Львівський арсенал був лише прокладкою між Міноборони та компанією, яка справді мала постачати Україні міни.

Справжня схема угоди виглядала так: Міністерство оборони України — Львівський арсенал — Sevotech (Словаччина) — WDG (Хорватія) — Elmech Sintermak (Хорватія). Прокладками у цій угоді також виявилися іноземні компанії Sevotech та WDG. Тобто Львівський арсенал, Sevotech та WDG мали лише отримувати кошти та перераховувати їх далі. В результаті WDG мала купити боєприпаси для України на хорватському заводі Elmech Sintermak. Однак на запит журналістів у Elmech відповіли, що вони ніколи не отримували ні грошей, ні сертифікатів кінцевого користувача — чи від України, чи від якоїсь із компаній. Відомо, що Львівський арсенал сплатив компаніям Sevotech та WDG 35% передоплати (близько 12 млн євро), решта грошей залишилася у Арсеналу.

Директор ТОВ «Львівський арсенал» Юрій Збітнєв 26 січня вперше прокоментував контракт з Міністерством оборони, раніше він відмовлявся від інтерв’ю. «Ми зараз з Міноборони будемо спільно вирішувати [як повернути] цю передоплату, а решту все-таки доцільно повернути державі, і використати на якісь більш доцільні цілі. Тому я вважаю, що я цей мільярд радше зберіг, ніж я його витратив», — заявив Збітнєв у коментарі hromadske.

Крім цього, журналісти видання виявили у Юрія Збітнєва дві нові машини. Однак Збітнєв сказав, що авто йому не належить. Журналісти hromadske з’ясували, що автомобіль Toyota Camry зареєстрований на водія бізнесмена. Автівку придбали у березні 2023 року — після того, як Львівський арсенал зірвав контракт з Міноборони. Окрім цієї машини, у Юрія Збітнєва є Audi Q7, яка записана на нього. Автомобіль купили на початку 2023 року. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності