• Головна
  • Україна
  • Один із найбільших виробників гуми в Україні постачав засоби тактичної медицини до РФ

Один із найбільших виробників гуми в Україні постачав засоби тактичної медицини до РФ

Один із найбільших виробників гуми в Україні постачав засоби тактичної медицини до РФ

Власнику компанії загрожує до 12 років тюрми

Служба безпеки на Київщині викрила компанію, яка під час війни постачала до Росії засоби тактичної медицини. Про це повідомили у СБУ 4 січня.

Правоохоронці встановили, що організатором оборудки є власник однієї з найбільших компаній в Україні, що виготовляє вироби з гуми та пластмаси. Протягом 2022-2023 років зловмисники змогли переправити до Росії декілька партій тактичних джгутів та бинтів власного виробництва на понад 40 млн грн. Маршрут пролягав через одну з європейських країн, де фігуранти створили підконтрольну фірму, яка замовляла товар нібито для продажу в ЄС. Насправді ж іноземна фірма відправляла вироби в РФ.

Пізніше медичні засоби надходили до аптечок росіян. Також товари потрапляли до російських військових шпиталів у тимчасово окупованих регіонах.

Для маскування діяльності власник української компанії розкручував свій імідж як волонтера, що передає медичні товари українським бійцям. Слідчі повідомили йому про підозру у пособництві державі-агресору, чоловіку загрожує до 12 років ув’язнення із конфіскацією майна. Наразі йому готують запобіжний захід.

Про обшуки 4 січня розповідав генеральний директор компанії «Київгума» Андрій Острогруд. «Бажаючи «помсти за мою агресивну позицію», а також бажаючи «наживи», щоб «збити нашу компанію» як єдиного і найбільшого виробника аптечок, та завезти своїх постачальників китайського лайна…., і була створена «держзрада», написав Острогруд 5 січня.

У п’ятницю, 5 січня, громадський рух «Маніфест 42» закликав Володимира Зеленського втрутитись і зупинити тиск на бізнес. Там зауважили, що «Київгума» заздалегідь інформувала Офіс Президента про тиск з боку силовиків. Його метою називали лобіювання інтересів постачальників китайських аптечок. «Маніфест 42» вважає звинувачення проти «Київгуми» сфальсифікованими.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності